eko_ 124_rba

Mąka jęczmienna bio 500 g

5.99 zł
- +

Mąka to podstawa naszego pożywienia. Produkt potrzebny do wyczarowania wielu wspaniałych dań i potraw. Każdy ma go w kuchni. Mąka jęczmienna jest zdrowsza od klasycznej, pszennej. Wartość biologiczna białka tego zboża jest wyższa. Jęczmień ma też sporo więcej błonnika. Zwiększenie jego obecności w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Mąka jęczmienna zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, które sprawiają, że ma właściwości odżywcze i regenerujące, a także, co stwierdzono naukowo, przeciwnowotworowe. Ma właściwości zasadotwórcze, więc pomaga przywracać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Jest to pomocne w leczeniu chorób stawów, reumatyzmu i dny moczanowej.

Mąka jęczmienna w wydaniu Babalskich jest produkowana ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko. Mąka ta była od bardzo dawna stosowana w Angli i Szkocji. Zawiera mało glutenu, co powoduje, że chleb z niej pieczony jest bardziej zbity. Dlatego dobrze stosować ją jako dodatek (10-15% całości). My polecamy przepis na krakersy jęczmienne znaleziony na blogu Zapach Chleba:

Zmieszać w misce półtorej szklanki mąki jęczmiennej, szczyptę soli, 3 łyżki oleju rzepakowego (niefiltrowany, nierafinowany, tłoczony na zimno znajdziecie tu ), 3 łyżki wody i pół łyżeczki kminku. Uformować kulę. Rozwałkować na wałek o grubości 3 mmm. Posypać ziarnami słonecznika (my ich nie mielimy), pokroić na prostokąty. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Więcej przepisów z wykorzystaniem mąki jęczmiennej znajdziecie na naszym blogu:

Ciasto cukiniowe. Słodka moc warzyw.

KTO SERWUJE?

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). .o specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Mąka jęczmienna bio 500 g

Babalscy
5.99
- +