eko_ 121_rba 2

Mąka razowa żytnia bio typ 2000 1000 g

7.19 zł
- +

Mąka to podstawa naszego pożywienia. Produkt potrzebny do wyczarowania wielu wspaniałych dań i potraw. Każdy ma go w kuchni. A dlaczego warto korzystać z mąk razowych zamiast wszechobecnej białej mąki? Bo wytwarzane są z pełnych ziaren, dzięki czemu nie są usunięte ich cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik), jak to dzieje się w przypadku mąki białej. Zasada „im mniej przetworzone, tym lepiej“, sprawdza się i w tym przypadku. W mące żytniej jest więcej błonnika i witamin z grupy B niż w mące pszennej. Żyto pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych przewodu pokarmowego oraz piersi.

Mąka razowa żytnia w wydaniu Babalskich jest produkowana ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko. Typ 2000 oznacza, że mąka z której zrobiono makaron jest jedną z najmniej przetworzonych mąk. Polecana jest przede wszystkim do wypieku pieczywa oraz do wyrobu zakwasu na żur. My czasem mieszamy ją z białą mąką robiąc naleśniki.

KTO SERWUJE?

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Mąka razowa żytnia bio typ 2000 1000 g

Babalscy
7.19
- +