orkisznitki

Makaron razowy orkiszowy nitki 400 g

8.30 zł
- +

Czy makaron tuczy? Przez wiele lat uważano, że tak. Teraz dietetycy zgodnym chórem twierdzą, że tuczy nie makaron, ale raczej jego połączenie z tłustymi sosami. Sam makaron ma dużo skrobi i na długo zapewnia uczucie sytości. Zapewnia również węglowodany dzięki którym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo. Pomaga też utrzymywać poziom cukru we krwi, więc jest bardzo polecany dla osób uprawiających sport.

A do tego wszystkiego zawiera witaminy wywołujące dobry nastrój (to się zgadza, mi po dobrym makaronie nastrój zawsze się nieco poprawia;) Ma też magnez, który chroni przed skutkami stresu. Jednym słowem trzeba chyba zacząć naśladować Włochów i wcinać więcej makaronu.

A dlaczego warto wybierać makaron razowy? Bo produkowany jest z mąki z pełnego ziarna, dzięki czemu nie są usunięte jego cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik), jak to dzieje się w przypadku makaronów z mąki białej.

Dodatkowo ten makaron Babalskich bazuje na starym ostatnio coraz bardziej docenianym zbożu, a mianowicie orkiszu. Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pozytywnie wpływa na nastrój. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy chorobach wątroby i nerek oraz przy zwiększonej podatności na infekcje (w sam raz dla mojego niespełna Trzylatka, który właśnie poszedł do przedszkola). Dieta orkiszowa powoduje również spadek złego cholesterolu we krwi. Pomaga też zapobiegać kamieniom żółciowym.

Przekonałam Was, że warto bliżej poznać się z orkiszem? Ja myślę!

Makaron razowy pszenny w wydaniu Babalskich jest produkowany ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko. Składa się wyłącznie z mąki i wody. Typ 2000 oznacza, że mąka z której zrobiono makaron jest jedną z najmniej przetworzonych mąk.

Nitki są trochę grubsze niż nitki pszenne, ale krótkie dzięki temu łatwo się je zjada, dzieci nie mają z nimi problemu, gdy zjadają je np. w rosole.

Więcej o orkiszu przeczytacie tu:

Orkisz – czy jest coś wart?

Skład: mąka razowa orkiszowa typu 2000, woda

 

KTO SERWUJE?

 

 

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu).

Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.

Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Makaron razowy orkiszowy nitki 400 g

Babalscy
8.30
- +