eko_ 129_rba

Makaron razowy żytni rurki 400 g

4.79 zł
- +

Czy makaron tuczy? Przez wiele lat uważano, że tak. Teraz dietetycy zgodnym chórem twierdzą, że tuczy nie makaron, ale raczej jego połączenie z tłustymi sosami. Sam makaron ma dużo skrobi i na długo zapewnia uczucie sytości. Zapewnia również węglowodany dzięki którym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo. Pomaga też utrzymywać poziom cukru we krwi, więc jest bardzo polecany dla osób uprawiających sport. A do tego wszystkiego zawiera witaminy wywołujące dobry nastrój (to się zgadza, mi po dobrym makaronie nastrój zawsze się nieco poprawia;) Ma też magnez, który chroni przed skutkami stresu. Jednym słowem trzeba chyba zacząć naśladować Włochów i wcinać więcej makaronu ☺

A dlaczego warto wybierać makaron razowy? Bo produkowany jest z mąki z pełnego ziarna, dzięki czemu nie są usunięte jego cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik), jak to dzieje się w przypadku makaronów z mąki białej. Makaron żytni pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych przewodu pokarmowego oraz piersi.

Makaron razowy żytni w wydaniu Babalskich jest produkowany ze zbóż uprawianych ekologicznie. Posiada certyfikat eko. Składa się wyłącznie z mąki i wody. Typ 2000 oznacza, że mąka z której zrobiono makaron jest jedną z najmniej przetworzonych mąk. Makaron jest bardzo ciemny i charakterystyczny razowy smak. Rurki są trochę podobne do penne, tylko lekko zaokrąglone. My używamy ich do gotowania makaronów z warzywami.

Skład: mąka razowa żytnia typu 2000, woda

""

KTO SERWUJE?

Przedstawiamy Wam Babalskich. A konkretnie rodzinną markę Aleksandry i Mieczysława sygnowaną ich nazwiskiem. Trafiłyśmy na nich szukając zdrowych węglowodanów dla siebie oraz dzieciaków (Mamo! Proszę! Zrób na obiad kluseczki). To specjaliści przede wszystkim od ekologicznych makaronów oraz mąk i kasz. Bazują na znanym i docenianym ostatnio orkiszu (poprawia nastrój, wydolność, buduje mięśnie i wiele, wiele innych) oraz mniej znanych, a ciekawych pod kątem zdrowotnym dawnych zbożach, a mianowicie samopszy (zawiera mnóstwo białka i aminokwasy wpływające korzystnie na układ nerwowy) oraz płaskurce (masa błonnika i węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu). Wyróżnieni certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Podajemy ich produkty dzieciom bez wyrzutów sumienia i z pewnością, że stanowią dobrą bazę w ich diecie. Same też sobie nie żałujemy!

Makaron razowy żytni rurki 400 g

Babalscy
4.79
- +