Amarantus, nazywany złotem Inków, zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Mąka amarantusowa nadaje lekkość domowym wypiekom. Przyda się przy wypieku chleba dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie nada się też jako zagęstnik do zup i sosów.
Polecamy przepis na naleśniki z mąki amarantusowej:
szklanka mleka roślinnego (patrz tu)
pół szklanki wody gazowanej (bąbelki dodają lekkości ciastu)
pół szklanki mąki z amarantusa
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
jajko
olej słonecznikowy
Wszystko mieszamy i smażymy na naleśnikowej patelni☺
Więcej przepisów z użyciem mąki amarantusowej znajdziecie na naszym blogu:
Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.
Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe. -
Produkt bezglutenowy.
Skład: mąka amarantusowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
KTO SERWUJE?
Przedstawiamy Wam Bioplanet. Choć w zasadzie ich chyba przedstawiać nie trzeba. To lider w zakresie produkcji ekologicznej żywności. Działa na naszym rynku od blisko dziesięciu lat. Budzi zaufanie. Przetestowało ją już wielu. Klasycznie dowozi zdrowie.