porady jak to ugryźć

Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.

Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.

Wiecie, kiedy pierwszy raz zwróciłam uwagę na amarantus? Podczas pierwszej ciąży, gdy dopadła mnie anemia. Anemia naprawdę obezwładniająca. Zrobienie czegokolwiek w ciągu dnia wydawało się poza moim zasięgiem. Sił życiowych zero. Nie jest to normalny dla mnie stan, zazwyczaj jestem raczej lekko nadaktywna, więc poza zażywaniem żelaza przepisanego od lekarza, zaczęłam też poszukiwać naturalnych źródeł żelaza. Wśród nich jest właśnie amarantus. Ma 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak!

Druga okazja do przypomnienia sobie o amarantusie, to osteoporoza bliskiej mi osoby. Okazuje się, że amarantus ma więcej wapnia niż produkty mleczne (które dla wielu osób są niestrawne w związku z nietolerancją laktozy). Świetnie się zatem nadaje jako pomoc przy walce z tą chorobą lub w jej profilaktyce (oczywiście przede wszystkim słuchamy zaleceń lekarza, ale dorzucenie naturalnych metod nigdy nie zaszkodzi).

Na domiar tego amarantus jest jeszcze niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego źródła białka i zawiera niezwykle drobną frakcję skrobi, dużo łatwiej trawioną między innymi od skrobi zawartej w kukurydzy. A na dokładkę posiada cenne aminokwasy oraz cenne kwasy tłuszczowe.

Poradnik Zdrowie twierdzi, że amarantus jest nazywany zbożem XXI wieku! Rzeczywiście, wygląda na to, że są ku temu powody.

W jakiej postaci możemy jeść amarantus? Ja kiedyś, bardzo dawno temu, poległam na jednym z przepisów, wsypując do ciasteczek nasiona amarantusa zamiast poppingu (nie miałam wtedy pojęcia o co chodzi i co to jest popping). Już zatem wyjaśniam wszystkim, którzy jeszcze mają jakieś wątpliwości. Mamy do wyboru:

  • mąkę z amarantusa; takiej mąki nigdy nie używamy samej, a tylko w mieszankach, dodając ją jako 15-20% wypieku. Warto jednak, bo nadaje potrawom leciutko orzechowego smaku, o właściwościach zdrowotnych nie wspominając.

Przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem mąki amarantusowej (i w ogóle opartej na świetnym i zdrowym miksie mąk) znajdziecie tu:

       Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.

  • nasiona amarantusa; ja wykorzystuję je do sporządzania pysznych śniadań. Przepis znajdziecie tu:

       Ciepłe śniadanie z nasion amarantusa w sezamowym wydaniu.

       To jedno z moich ulubionych śniadań ostatnio.

  • popping, czyli po prostu ekspandowane ziarna amarantusa; można je jeść na najróżniejsze sposoby, dodawać do domowego musli, korzystać przy wypiekach. Mój ulubiony przepis to ten:

Bułeczki amarantusowo-gryczane. Ekspresowe wypieki domowej roboty.

      Jest naprawdę grzechu wart! Wracam do niego nieustannie.

      Ale mamy też kilka innych bardzo smakowitych pomysłów:

Amarantusowe chrupki – homemade!

Jaglano-kokosowe śniadanie. Czy można lepiej zacząć dzień?

Niech moc amarantusa będzie z Wami!

Agnieszka



PRODUKTY Z PRZEPISU

Amarantus - nasze sprawdzone przepisy na złoto Inków.

6.30 zł

9.29 zł

- +