porady jak to ugryźć

Co zamiast cukru?

Co zamiast cukru?

O tym, że cukier nie wnosi do naszego życia wiele dobrego wie już dziś chyba każdy. Wizja tyjącego społeczeństwa i coraz grubszych dzieci, które cukier dostają od małego w każdej możliwej formie, między innymi w gazowanych napojach, ale też na przykład w chlebie i wielu innych mocno przetworzonych produktach, takich na przykład jak wędliny, napawa przerażeniem. Pewnie dlatego coraz więcej osób zaczyna do tematu spożycia cukru podchodzić bardzo świadomie i starać się go wyeliminować ze swojej diety. Niekoniecznie tylko po to, żeby utrzymać szczupłą sylwetkę, ale również dlatego, że to po prostu o wiele zdrowsze dla naszych organizmów. Pytanie jednak, czy powinniśmy całkiem zrezygnować ze słodkości? Niekoniecznie. Lepiej te słodkości ograniczyć do rozsądnego poziomu, a dodatkowo poszukać nieco zdrowszych odpowiedników cukru. Co mamy do wyboru?

Miód – przepyszny i bardzo zdrowy. Słynie ze swoich właściwości antybakteryjnych, wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Do tego koi serce i ożywia mózg. Nic tylko używać! Oczywiście trzeba jednak pamiętać, że nie należy przesadzać, bo jest kaloryczny. Możecie nim słodzić koktajle, herbatę (pamiętając jednak o tym, że w temperaturze powyżej 37 stopni miód traci swoje właściwości), używać do wielu wypieków, dosładzać nim chałwę, owsiankę, jaglankę i amarantusiankę. Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem miodu wejdźcie w opis dowolnego miodu na naszej stronie internetowej, a znajdziecie nasze sprawdzone przepisy. Mamy ich mnóstwo! Możecie na przykład kliknąć TU.

Ksylitol – czyli po prostu cukier z brzozy. Mój ulubiony zamiennik cukru. Dużo mniej kaloryczny niż cukier (ma około 12 kalorii w 1 łyżeczce, podczas gdy cukier aż 20), z niskim indeksem kalorycznym, zmniejsza łaknienie na słodycze, a do tego wszystkiego nie ma negatywnego wpływu na zęby, ma bowiem działanie antybakteryjne! Można nim zastąpić cukier we wszelkich wypiekach. Ja zastępuję nim cukier 1:1, bo nie lubię bardzo słodkich rzeczy, ale przyjmuje się, że ksylitol jest około 20% mniej kaloryczny niż cukier, więc jeśli Wy lubicie, żeby było naprawdę słodko, weźcie to pod uwagę. Szukacie zdrowych przepisów z wykorzystaniem ksylitolu? Zajrzyjcie TU a znajdziecie wiele naszych podpowiedzi.

Erytrytol – kolejny z zamienników cukru, nieco tańszy od ksylitolu. Jego dużą zaletą jest fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0! Jest zatem wprost stworzony dla cukrzyków. W smaku jest słodki, a jego kaloryczność jest około 20-30% niższa niż cukru. Pomaga też ograniczać próchnicę zębów. Możecie go używać do słodzenia kawy, herbaty, do wszystkich wypieków i deserów.

Syrop klonowy – czyli kanadyjskie płynne złoto. Mniej kaloryczny niż cukier, zawiera również wiele cennych minerałów i witamin, mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B, a więc nie dostarcza nam li i jedynie pustych kalorii. Ma też szereg antyoksydantów, które sprawiają, że pomaga w profilaktyce nowotworowej. Ma również dobre działanie dla serca, zwłaszcza w profilaktyce miażdżycy. Syrop klonowy to podstawa w moim domu, więc pod TYM linkiem znajdziecie aż kilkanaście przepisów z jego wykorzystaniem.

Syrop daktylowy – to o kolejny pomysł na to, jak eliminować z diety niezbyt zdrowy cukier, a nie tracić słodkiego smaku. Tym bardziej, że syrop z daktyli ma szereg cennych właściwości. Daktyle zawierają dużo błonnika, dzięki czemu pomaga przy problemach trawiennych. Mają działanie przeciwbakteryjne. Mają mnóstwo witaminy B, która pomaga koić nerwy. Poprawiają profil lipidowy cholesterolu, co pomaga zapobiegać miażdżycy. Mają też właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. No i działanie daktyli doceniają przede wszystkim sportowcy - mają dużo cukrów prostych, które są doskonałym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, doskonale uzupełniają też glikogenu i potasu w organizmie. Syrop daktylowy można stosować jako polewę do lodów, naleśników, owsianek, jaglanek. Można stosować go również do wypieków i deserów. Całe mnóstwo naszych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem syropu daktylowego znajdziecie TU.

Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Co zamiast cukru?