porady jak to ugryźć

Mąka gryczana w praktyce. Jak ją jeść?

Mąka gryczana w praktyce. Jak ją jeść?

Ponieważ moje teksty o mące orkiszowej i jaglanej w praktyce, z konkretnymi wskazówkami jak ich używać są jednymi z częściej wyszukiwanych przez Was i klikanych w wyszukiwarkach, to postanowiłam, że podzielę się z Wami kolejną dawką wiedzy w zakresie nieco zdrowszego gotowania i włączania do swojej diety cennych składników odżywczych, które dodatkowo sprawią, że na Waszym talerzu będzie po prostu smacznie.

Dziś zatem opowiem Wam trochę o mojej ulubionej ostatnio mące, a mianowicie mące gryczanej.

Mąka gryczana ma brązowo-szarawy odcień. Nie ma w niej glutenu, także Ci który muszą eliminować z diety tenże mogą jej śmiało używać. Ma niski indeks glikemiczny, czyli nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi, co sprawia, że jest odpowiednia dla diabetyków. Poprawia trawienie. Wspomaga regenerację mięśni. Pozytywnie wpływa na układ krążenia. Same zalety!

A do tego, co według mnie niezwykle istotne, jest bardzo prosta w obsłudze. To nie jest mąka, która czyni wypieki zbyt twardymi. To nie jest mąka, która sprawia, że coś nam się nie będzie chciało odpowiednio ulepić. To nie jest mąka, którą najlepiej stosować w mieszankach (choć można), bo inaczej może być ciężko. To jest mąka, z którą Ci się wszystko upiecze, bez większego kombinowania i większej wiedzy w tym zakresie. Dodatkowo według mnie (ale wiem od Was, że nie jest to odosobnione zdanie) często zamiana pszennej na gryczaną po prostu poprawia smak, wypieki stają się też nieco bardziej wilgotne.

Nie ma zatem wątpliwości, że grzechem byłoby nie pomyśleć o mące gryczanej w swojej kuchni. Pytanie tylko co z nią robić? Jak jej użyć?

Spieszę ze swoją subiektywną odpowiedzią. Ja stawiam przede wszystkim na wypieki i bardzo polecam Wam takie jej wykorzystanie.

Gryczany jabłecznik bez cukru – to istne niebo w gębie, ostatnio kilka z Was pisało mi o tym, że znało wcześniej przepisy na sypane szarlotki, ale ten z Jadłosfery, z mąką gryczaną wyszedł dużo lepiej. I to zasługa tej maki właśnie!

Piernik dyniowo-marchewkowy – też idealnie sprawdza się z mąką gryczaną. Taki piernik to dopiero jest piernik!

Gryczane brownie z awokado i banana – to super zdrowa propozycja dla tych, co na pierwszym miejscu stawiają zdrowotność spożywanych dań. Czyste szaleństwo cennych właściwości znajdziecie w takim wypieku.

Wypieki z mąką gryczaną nie muszą być jednak koniecznie słodkie. Ja robię też często wytrawne wersje, które można z powodzeniem zajadać na śniadanie. Do takich należą niewątpliwie dyniowe muffiny z mąki gryczanej. Można ich zrobić więcej i mieć gotowy poranny posiłek czekający na nas w lodówce. Zdarza mi się nawet zrobić na tyle dużą porcję, żeby część muffinek zamrozić i wyciągać sukcesywnie w miarę potrzeb, zwłaszcza, gdy wiem, że następnego dnia nie będę miała czasu na przygotowywanie śniadania.

Mąka gryczana nada się też świetnie do placuszków orzechowych. Ja robię orzechowo-gryczaną ich wersję gotową w kilku minut i nadającą się, czy to na szybko sporządzone drugie danie, czy też leniwe weekendowe śniadanie.

Wszystkiego zdrowego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Mąka gryczana w praktyce. Jak ją jeść?

12.49 zł

- +