porady jak to ugryźć

Mąka jaglana w praktyce. Jak ją jeść?

Mąka jaglana w praktyce. Jak ją jeść?

Mąka jaglana to nic innego jak po prostu zmielona kasza jaglana. Kasza jaglana zaś bez pardonu objęła z powrotem utracone na jakiś czas miano królowej kasz i nikt już chyba dziś nie ma wątpliwości, że warto ją włączać do swojego jadłospisu. Jeszcze jak warto! Jest zasadotwórcza, czyli nie zakwasza organizmu. Usuwa nadmiar śluzu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Działa trochę jak probiotyk i zapewnia poziom dobrych bakterii w jelitach. Poprawia pracę umysłu. Koi nerwy. Poprawia sen. No i na koniec – ma właściwości antyoksydacyjne, na co my zwracamy wyjątkową uwagę. Dodatkowo, co ma niebagatelne znaczenie dla niektórych, jest bezglutenowa.

Ale że oczywiście wszystko łatwo się nudzi i nie należy siebie ani swoich domowników zamęczać w kółko tym samym, czyli na przykład podawaną bez ustanku jaglanką, to mąka jaglana jest doskonałym sposobem na to, żeby jagłę przemycać bezszelestnie i bez nudy w różnych, najróżniejszych przepisach. Wielu (a raczej wiele z Was) radziło się mnie na przestrzeni ostatniego czasu, jak włączać zdrowe mąki do swojej diety. Niestety nie jest to wcale na początku aż takie proste, bo nie zawsze da się po prostu zastąpić mąkę pszenną mąką jaglaną 1:1. Trzeba nauczyć się jej używać. W smaku jest pyszna – lekko słodkawa i orzechowa, więc wg mnie najlepiej sprawdza się we wszelkiego rodzaju placuszkach, ciastach i ciasteczkach. Ja jednak używam jej prawie zawsze w połączeniu z innymi mąkami. Wtedy działa to najlepiej. W ogóle mieszanki mąk dają wg mnie rewelacyjne efekty smakowe. Wyjątkiem są dania, w których mąka jaglana nie jest bazą, a raczej dodatkiem. Do takich dań należą na przykład placuszki bananowe, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem „Finger food do lasu”. W tym przepisie podstawą jest zdecydowanie banan, ale uzupełnienie go mąką jaglaną (już bez dodatku żadnych innych mąk) daje rewelacyjne efekty! Próbowałam początkowo robić takie placuszki z innymi mąkami, ale nie wzbudziły wtedy mojego entuzjazmu. Dopiero wersja z mąką jaglaną nadała im odpowiedniego smaku i ta właśnie wersja weszła na stałe do mojego domu. Innym przepisem, w którym na podobnej zasadzie, można użyć tylko i wyłącznie mąki jaglanej, bez dodatków żadnych innych mąk, są placuszki cukiniowe, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem „Parówkowym skrytożercom serwujemy cukiniowe placuszki”. W tych plackach podstawą jest z kolei cukinia, mąka stanowi jedynie zagęszczacz, możecie więc bez problemu użyć tylko i wyłącznie mąki jaglanej (w tym przypadku uzyskanie idealnego smaku nie zależy jednak od rodzaju mąki, tak jak w przypadku placuszków cukiniowych, a raczej od dobrych proporcji warzyw i mąki; nie musicie zatem użyć mąki jaglanej, ale możecie – na pewno z korzyścią dla zdrowia).

Są jednak potrawy, w których wykorzystanie wyłącznie mąki jaglanej nie daje wystarczająco dobrych rezultatów. Należą do nich na pewno naleśniki. Ja w tym przypadku proponuję mieszankę mąki jaglanej z również bardzo zdrową mąką orkiszową (przepis znajdziecie pod tym linkiem „Jaglane naleśniki z musem dyniowo-pomarańczowym”), która sprawia, że naleśniki są odpowiednio miękkie i delikatne. Niestety bez tego dodatku naleśniki w mojej rodzinie nie przeszły… były nieco zbyt twarde.

Również jeśli chodzi o ciasta, nie używam nigdy mąki jaglanej solo, gdyż wg mnie ciasta wychodzą wtedy zbyt mało puszyste. Idealnie jest użyć mąki jaglanej z orkiszową (tak jak w tym przepisie „Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć”). Ciasto dzięki temu połączeniu nabiera idealnej puszystości i lekkości.

Mąka jaglana sprawdza się też w mieszankach z gryczaną i owsianą, z ewentualnie lekkim dodatkiem kokosowej (ciekawy przepis na użycie mąki jaglanej z leciutką tylko domieszką kokosowej znajdziecie pod tym linkiem „Placuszki dyniowo-kokosowe – 3xTAK”).

Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Mąka jaglana w praktyce. Jak ją jeść?

10.75 zł

- +

12.80 zł

7.35 zł

- +

10.99 zł

- +