porady jak to ugryźć

Mąka orkiszowa w praktyce. Jak ją jeść?

Mąka orkiszowa w praktyce. Jak ją jeść?

Ta mąka już na stałe wyeliminowała z mojego domu białą, mocno przerobioną mąkę. Dlaczego? Z dwóch powodów. Pierwszy, podstawowy to taki, że po prostu jest w stanie zastąpić mąkę pszenna 1:1. Jeśli zatem chcecie zacząć przygodę z nieco zdrowszymi mąkami, a nie jesteście na diecie bezglutenowej (bo ta mąka zawiera gluten) to jest to zdecydowanie najlepszy wybór.

Wypieki z mąki orkiszowej są odrobinę bardziej wilgotne niż te ze zwykłej, co wg mnie można tylko zapisać na plus tej mąki, ale poza tym, tak jak w przypadku mąki pszennej, nie ma z nią żadnych problemów, żadnej wiedzy tajemnej, którą trzeba posiąść, żeby czarować z niej pyszności. Nic się nie rozpada, wszystko pięknie się lepi (np. pierogi), nie ma potrzeby robienia żadnych mieszanek, żeby móc jej użyć. Drugi powód to oczywiście zdrowie!

Orkisz to stara, zapomniana na jakiś czas odmiana pszenicy. Wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew, pozytywnie wpływa na nastrój. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, a także przy chorobach wątroby i nerek oraz przy zwiększonej podatności na infekcje. Dieta orkiszowa powoduje również spadek złego cholesterolu we krwi. Pomaga też zapobiegać kamieniom żółciowym.

Słowem mąka orkiszowa jest dobra, zdrowa i łatwa w użyciu, czy to nie połączenie idealne? Ja tak uważam, więc stosuję ją bez przerwy. A żeby nie być gołosłowna, podzielę się z Wami wszystkimi swoimi jadłosferowymi przepisami wykorzystującymi tę mąkę:

Migdałowe ciasto z truskawkami. Nic dodać, nic ująć!

Rabarbar pod migdałową kruszonką, czyli sezonowe łakocie.

Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!

Jaglane naleśniki z musem dyniowo-pomarańczowym. 

Ekspresowe Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu! 

Dyniowe kopytka.

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym.

Czekoladowo-burakowe muffiny. Tak!

3 przepisy, które polubiliście najbardziej w 2017 roku. 

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!

Pierniczki zalewają FB! Mamy szybki przepis. 

Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.

Ciastka owsiane bez cukru.

Sezamowe ciasto z gruszką - słodko bez cukru! 

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Jest lato - są racuchy! 

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową.

Parówkowym skrytożercom serwujemy cukiniowe placuszki!

Pączki i batat? Czy to się je?

19 przepisów! To chyba mówi samo za siebie, prawda?

Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka



PRODUKTY Z PRZEPISU

Mąka orkiszowa w praktyce. Jak ją jeść?