porady jak to ugryźć

Orkisz – czy jest coś wart?

Orkisz – czy jest coś wart?

Czy wiedzieliście, że orkisz tradycyjnie nazywany jest szpelcem? Ja nie miałam o tym pojęcia i dopiero niedawno natknęłam się na to określenie. Orkisz to w końcu zboże z nie byle jaką historią, ale nieco zapomniane, więc wiele jeszcze o nim nie wiemy. To się pewnie zmieni, bo od jakiegoś czasu orkisz wraca do łask. A to wszystko za sprawą coraz większego zainteresowania zdrową żywnością, do której orkisz można z całą pewnością zaliczyć.

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uprawiany był w Europie już kilka tysięcy lat p.n.e. i dopiero w XX wieku stopniowo całkowicie wyparła go tańsza i coraz bardziej modyfikowana pszenica. Modyfikowana tak bardzo, że okryta coraz gorszą sławą. Ma dużą zawartość glutenu, żeby nadawała się do masowej produkcji pieczywa. W czasie zbiorów traci łupinę, jest więc często zanieczyszczona pestycydami i chemikaliami. Orkisz natomiast zbierany jest razem z łupiną, nie jest więc tak zanieczyszczony a łupina pomaga mu zachować świeżość i wartości odżywcze. Uprawa orkiszu nie wymaga też stosowania sztucznych nawozów (jej wydajność można zwiększyć dzięki stosowaniu kompostu). 

Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

  • Zawiera dużą ilość błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego i zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.
  • Dzięki wysokiej ilości błonnika rozpuszczalnego i niacynie obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Błonnik spowalnia również wchłanianie cukru do krwiobiegu i pomaga długo zachować uczucie sytości.
  • Zmniejsza ryzyko miażdżycy.
  • Dzięki wysokiej zawartości żelaza i miedzi poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko anemii.
  • Gluten zawarty w orkiszu jest o wiele lepiej przyswajalny przez nasz organizm.
  • Zawiera dużo kwasu krzemowego, korzystnego dla skóry, włosów, paznokci, a także wspomagającego koncentrację.
  • Poprawia nastrój i jest pomocny w czasie zmęczenia.

To tyle, jeśli chodzi o naukowe uzasadnienie. Natomiast  ja mam jeszcze swoje prywatne– orkisz jest po prostu bardzo smaczny. 

Jaglane naleśniki z musem dyniowo-pomarańczowym.

Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!

Dyniowe kopytka.

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym

Czekoladowo-burakowe muffiny. Tak!

3 przepisy, które polubiliście najbardziej w 2017 roku.

Maślane ciastka z masłem orzechowym...z puentą z pomarańczy!

Pierniczki zalewają FB! Mamy szybki przepis.

Piernik dyniowo-marchewkowy. W sam raz na zdrowe święta.

Ciastka owsiane bez cukru

Sezamowe ciasto z gruszką - słodko bez cukru!

Dyniowo wchodzimy w listopad. Pomysł na dyniowy chlebek.

Jest lato - są racuchy!

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową

Parówkowym skrytożercom serwujemy cukiniowe placuszki!

Pączki i batat? Czy to się je?

Gryczoletto, czyli risotto z kaszy gryczanej. Danie pudełkowe

To nie przypadek, że jest ich tak dużo. Mąka orkiszowa jest po prostu bardzo uniwersalna.

Może coś przypadnie Wam do gustu i włączycie orkisz do swojej diety albo znajdziecie jakieś nowe jego zastosowanie?

Z orkiszowym pozdrowieniem,

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Orkisz – czy jest coś wart?