porady jak to ugryźć
  • sklep
  • Obiady
  • Co zrobić z włoszczyzną z zupy? Praktyczne sposoby #lesswaste.

Co zrobić z włoszczyzną z zupy? Praktyczne sposoby #lesswaste.

Co zrobić z włoszczyzną z zupy? Praktyczne sposoby #lesswaste.

Włoszczyzna używana do gotowania zupy zawsze stanowiła mój zgryz w zakresie stosowania się do zasad #lesswaste. Niektóre zupy (jak na przykład krupnik) idealnie nadają się do tego, żeby rozdrobnić wszystkie warzywa i zjeść je razem z zupą. Inne jednak, moim zdaniem, już niekoniecznie. Co więc począć z tym, co zostaje? Od czasu do czasu kroiłam jakąś sałatkę jarzynową, którą uwielbiam, tym niemniej ile można jeść sałatkę jarzynową? Jeśli zupy gotuje się często, a ja tak robię, warzyw zostaje sporo. Dlatego byłam zachwycona, gdy spytałam Was na FB o Wasze sposoby i tak ochoczo mi odpowiedzieliście. Teraz pomysłów na wykorzystanie warzyw z zupy mam co niemiara! Bardzo się cieszę i nie zamierzam ich samolubnie zachowywać dla siebie. Tak jak obiecałam, niniejszym zbieram swoje i Wasze pomysły w jeden wpis, który mam nadzieję stanie się dla Was inspiracją do tego, by gotując jak najmniej marnować.

Co można zatem wyczarować z warzyw z zupy?

  1. Pomysł nr jeden to wspomniana już przeze mnie sałatka jarzynowa. Do już ugotowanych w zupie warzyw (selera, pietruszki, marchewki, dodajemy pokrojone jabłka, ogórki kiszone, jajka, ziemniaki i cebulę) plus majonez (polecam przepis na dietetyczny i zdrowszy majonez), sól, pieprz i mamy to!
  2. Pomysł nr 2 to zblendowanie warzyw i zrobienie z nich zupy kremu, trzeba tylko doprawić gałką muszkatałową i dodać odrobinę masła lub oliwy.
  3. Pomysł nr 3, który mi podpowiedzieliście i który mam plan koniecznie wypróbować to pasta z warzyw z dodatkiem ciecierzycy. Trzeba zmiksować ciecierzycę z włoszczyzną z zupy, dodać trochę soku z cytryny, przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka), łyżkę tahini lub masła orzechowego. Voila!
  4. Pomysł nr 4 to pasta z warzyw z soczewicą. Robimy ją podobnie do tej z ciecierzycą, ale jedna z Was doradziła dodanie również suszonych pomidorów dla smaku!
  5. Kolejny pomysł to znów nieco inna pasta na chleb. Trzeba tylko zblendować warzywa, dodać czosnek, musztardę i jogurt, doprawić solą i pieprzem.
  6. Pomysł nr 6 to warzywne kotleciki. Należy zmiksować warzywa, dodać do nich jajko i trochę mąki owsianej i usmażyć.
  7. Pomysł nr 6 to stir fry z ryżem. Nazwa wcale a wcale nie była mi znana, a to nic innego jak smażony ryż z warzywami. Super prosty i smaczny pomysł! Uwielbiam takie i z całą pewnością będę korzystać z tej inspiracji. A Wy?
  8. Przy numerze nr 8 czas na warzywa zapiekane w glazurze z miodu lub w oliwie z tymiankiem. Jak to zrobić? Po prostu upiec w piekarniku. Proste i genialne!
  9. Warzywa można też wykorzystać jako farsz do pierogów. Można zmiksować je same i nieco doprawić, można też zmiksować z mięsem z zupy, jak robi część z Was. Ja polecam Wam mój sposób na najszybsze danie obiadowe świata, który dzięki Wam sobie przypomniałam, a mianowicie wykorzystanie takich zmielonych warzyw jako farsz do pierogów zrobionych z gotowego ciasta francuskiego. Wychodzi pysznie!
  10. Z warzyw z zupy można też zrobić kotleciki warzywne. Wystarczy dołożyć jajko, trochę mąki, kolendry, uformować i usmażyć placki.
  11. Warzywa te możemy też użyć jako zagęstnik do sosów.
  12. Warzywa z zupy idealnie się też nadadzą jako część warzywnego pasztetu. Do warzyw wystarczy dodać jajko, przyprawy , trochę masła orzechowego i upiec w piekarniku.

Jest tego trochę, prawda? Czujecie się zainspirowani? Bo ja bardzo. Chwilowo w mojej lodówce stoi gar krupniku, więc zjadamy warzywa pokrojone w kosteczkę w zupie, ale niech no ja ugotuję następną zupę, będzie używanie!

Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Co zrobić z włoszczyzną z zupy? Praktyczne sposoby #lesswaste.