porady jak to ugryźć

Curry z cukinii. Szybki przepis.

Curry z cukinii. Szybki przepis.

W tym roku wyjątkowo lubicie wszystkie przepisy z cukinią w roli głównej. Klikacie w nie jak szaleni. Przypuszczam, że tak jak ja macie na stanie trochę cukinii i zastanawiacie się jak najlepiej ją wykorzystać. Ja w tym roku jestem szczodrze obdarowywana cukinią przez Babcię, która wyprowadziła się z Warszawy i ma w ogródku warzywa bez chemii, którymi obdziela całą rodzinę. Korzystam więc i jem cukinię w najprzeróżniejszych postaciach. Dzisiaj coś super prostego i bardzo smacznego. Curry z cukinii.

Czego potrzebujecie, żeby je przyrządzić (porcję dla 4 osób)?

7 łyżeczek curry

olej rzepakowy

3 średnie cukinie

2 papryki

2/3 szklanki orzechów z nerkowca

2 ząbki czosnku

mleczko kokosowe 400 ml (ja użyłam mleczka Terrasany, ma aż 80% kokosa w składzie i oprócz tego tylko wodę)

1/3 szklanki wody

Umyjcie warzywa i pokrójcie je w kosteczkę (nie obierajcie). Przygotujcie spory garnek, rozgrzejcie olej i podsmażcie przez chwilę curry z nerkowcami i wyciśniętym czosnkiem. Dodajcie paprykę i smażcie jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajcie cukinię i znów smażcie przez kolejne 2-3 minuty. Potem nalejcie mleczka kokosowego i wody. Gotujcie całość przez około 25 minut nie zamykając garnka pokrywką. Chodzi o to, żeby woda i mleczko nieco się wygotowały. Jeśli po 25 minutach curry jest jeszcze nieco zbyt wodniste, pogotujcie je jeszcze odrobinę. I to tyle. Koniec pracy, rodacy, a pyszne curry gotowe. Trzeba jeszcze tylko do niego ugotować trochę ryżu.



Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Curry z cukinii. Szybki przepis.

3.89 zł

- +

20.99 zł

11.69 zł

- +