porady jak to ugryźć
  • sklep
  • Obiady
  • Jak najłatwiej zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać.

Jak najłatwiej zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać.

Jak najłatwiej zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać.

Jak jesień, to dynia. Chcemy przecież jeść sezonowo, nieprawdaż? A przynajmniej wysoka klikalność hasztagu #sezonowo na to właśnie by wskazywała. Mam nadzieję, że na klikaniu się jednak nie kończy i rzeczywiście macie ochotę kłaść na swoich talerzach to, co nam aktualnie serwuje natura. A co nam serwuje? Dynię oczywiście. Serwuje wcale niedługo, więc warto teraz o niej nie zapomnieć i nie dość, że najeść się na wszystkie czasy, to również przygotować właściwie na zimę, kiedy dyni już nie będzie i dysponować nią będą tylko co bardziej zapobiegliwi kuchenni gracze, co jesienią pomyśleli o zapasach.

Dlatego dzisiaj chcę Wam przypomnieć (lub zdradzić, jeśli go jeszcze nie znacie) szybki sposób na zrobienie puree z dyni, które możecie potem włożyć do zamrażarki i wyciągnąć kiedyś w najmniej obfitującym w warzywa okresie kiwając do siebie głową z uznaniem, że tacy byliście w odpowiednim momencie świetnie zorganizowani.

Jak je zrobić?

Wystarczy umyć dynię i przekroić ją na cztery części, włożyć do rozgrzanego do dwustu stopni piekarnika na godzinę, a następnie po prostu zeskrobać łyżką miąższ z dyni, zmiksować go w malakserze, przełożyć do odpowiedniej ilości pojemników i zamrozić. Tyle! Unikacie w ten sposób żmudnego obierania dyni, które, nie wiem jak wy, ale ja na przykład nie cierpię i które nie raz, nie dwa powstrzymało mnie przed pichceniem jakiejś pysznej dyniowej strawy.

Co możecie zrobić z takiego zamrożonego wcześniej (lub wykorzystanego od razu) puree?

Dużo pyszności!

1. DYNIOWY CHLEBEK – pyszność nad pysznościami w wersji dla tych, co lubią słodkości. Przy okazji zjecie sporo warzyw!

2. OWSIANKO, ZRÓB SIĘ SAMA Z DYNIĄ, KURKUMĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ – czyli banalna w wykonaniu (jeśli mamy gotowe puree) wersja zalewanej na noc owsianki okraszona jakże zdrową kurkumą.

3. DYNIOWE MUFFINY, W SAM RAZ NA ŚNIADANIE – czyli warzywne śniadanie w wersji dla tych, co lubią bardziej wytrawne posiłki.

4. CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY MUS NA BAZIE DYNI -ten mus możecie potraktować jako bardzo lekkie śniadanie przed sportem albo jako podwieczorek. Dynia w połączeniu z migdałem jest pyszna!

5. MUS DYNIOWY Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM – kolejna śniadaniowo-podwieczorkowa wariacja na temat dyni w słodkiej wersji.

6. CURRY Z DYNI I BATATÓW, PROSTY, WARZYWNY OBIAD – spróbujcie koniecznie takiego obiadu, jeśli lubicie curry i lubicie dynię. Super połączenie!

7. DYNIOWE KOPYTKA – majsterszyk! Prosty trik, który sprawia, że kopytka są jeszcze lepsze a do tego zdecydowanie zdrowsze.

8. DYNIA, POMARAŃCZA I KOKOS – NIE MOŻE BYĆ LEPIEJ! ZUPA DYNIOWA NA PIERWSZE CHŁODY – uwielbiam tę wersję zupy dyniowej i bardzo ją Wam polecam, nie zawiedziecie się.

9. PLACUSZKI DYNIOWO-KOKOSOWE – 3xTAK! – przepyszne placuszki, które robię ze swoimi chłopcami od kiedy byli bardzo mali. Palce lizać!

    Jak widzicie nazbierało się tego całkiem sporo. Nieprzypadkowo zresztą, bo z dynią rzeczywiście jestem za pan brat. I Was do tego zachęcam.

    Wszystkiego smacznego!

    Wszystkiego zdrowego!

    Agnieszka

    PRODUKTY Z PRZEPISU

    Jak najłatwiej zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać.