porady jak to ugryźć
  • sklep
  • Obiady
  • Leczo z boczniakami i pęczakiem. Jesienna dawka sezonowości.

Leczo z boczniakami i pęczakiem. Jesienna dawka sezonowości.

Leczo z boczniakami i pęczakiem. Jesienna dawka sezonowości.

Leczo to jedno z dań, które w lecie i na jesieni gotuję najczęściej. Pozwala w pełni wykorzystać świeże, sezonowe warzywa. Leczo z boczniakami za to dedykuję już tylko jesieni. Jesień to przecież koniecznie grzyby, zgodzicie się? Boczniaki idealnie zastępują w leczo tradycyjną kiełbasę, a nawet więcej – dodają całej potrawie szlachetności i smaku!

Macie ochotę na zdrowie?

Przyszykujcie:

2 spore pomidory

1 dużych rozmiarów papryka

1 duża cukinia

1 mały bakłażan

1 spora cebula

1 ząbek czosnku (też nie najmniejszy)

250 g boczniaków

½ łyżeczki czarnuszki

¼ łyżeczki chilli

¼ łyżeczki ziołowego pieprzu

sól do smaku

olej rzepakowy

1 szklanka kaszy pęczak

Zacznijcie od cebuli i czosnku. Obierzcie je ze skórki i poszatkujcie, cebulę niekoniecznie bardzo drobno, czosnek drobniutko. Boczniaki umyjcie dokładnie i pokrójcie na 2-3 centymetrowe kawałki. Na rozgrzany na patelni olej rzepakowy wsypcie poszatkowaną cebulę, czosnek i boczniaki. Duście około 15 minut, bez przykrywania. W tym czasie umyjcie i skrójcie pozostałe składniki. Nic nie musicie obierać ze skórki! Nie ma sensu marnować zdrowych części warzyw. Odkrójcie tylko końcówki cukinii i bakłażana. Znowu – nie musicie starać się za bardzo i szatkować warzyw za mocno. Sporych rozmiarów kawałki są bardzo w porządku. Pamiętajcie, że ich rozmiar zmniejszy się jeszcze podczas gotowania. Wszystkie warzywa przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie też uduszone na patelni boczniaki z cebulą. Posólcie. Całość gotujcie około 30 minut. Na końcu dodajcie przyprawy.

Gdy leczo dochodzi spokojnie w garnku zajmijcie się kaszą. Ugotujcie ją po prostu wedle przepisu na opakowaniu (ale nie rozgotowujcie, cały smak kaszy pęczak polega na tym, że ma ona przyjemnie i lekko chrupać w zębach, a nie być rozgotowana na miazgę).

Podawajcie leczo z kaszą. To doskonały duet! W przypadku leczo z boczniakami wręcz niezastąpiony, bo boczniak i pęczak to wielka nieskończona miłość (pamiętacie te podwórkowe napisy kredą? Czy tylko ja jestem taka stara?). Nie zapomnijcie też o przyprawach! Czarnuszka i chilli robią smak tej potrawy. A do tego pomogą Wam się przyjemnie rozgrzać!

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka