Leczo z sorgo. Moc natury!
Nie ma żadnych wymówek. W sierpniu po prostu trzeba ugotować leczo. Przynajmniej raz! Żal by było nie skorzystać z warzywnego dobrodziejstwa i nie zjeść tak prostego, a genialnego dania. U mnie leczo jest jedną z potraw, które przyrządzam najczęściej. Dlatego zdradzę Wam dzisiaj pyszny sposób na jego zrobienie.
Czego będziecie potrzebować do porcji dla 4 osób?
¾ szklanki sorgo
1 duża cukinia (około 300-400 gram)
1 bakłażan
3 pomidory
2 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki czarnuszki
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka soli
kilka listków laurowych
kilka sztuk ziela angielskiego
kilka sztuk jałowca
Danie jest bardzo proste, ale wymaga porządnego zaplanowania. Sorgo należy bowiem wypłukać i wymoczyć przez kilka godzin. Trzeba to zatem zrobić odpowiednio wcześniej. Po wymoczeniu sorgo wstawiamy do gotowania na około 40 minut używając półtorej szklanki wody. W tym czasie myjemy wszystkie warzywa. Kroimy w kosteczkę nie obierając. W dużym garnku podgrzewamy lekko olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa, przez chwilę podsmażając, a potem solimy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut (do miękkości). Na końcu dodajemy pozostałe przyprawy i jeszcze przez chwilę mieszamy. W tym czasie powinniśmy już mieć ugotowane sorgo. Dodajemy je do warzyw. Zjadamy!
Wszystkiego zdrowego,
Agnieszka