porady jak to ugryźć

Leczo z sorgo. Moc natury!

Leczo z sorgo. Moc natury!

Nie ma żadnych wymówek. W sierpniu po prostu trzeba ugotować leczo. Przynajmniej raz! Żal by było nie skorzystać z warzywnego dobrodziejstwa i nie zjeść tak prostego, a genialnego dania. U mnie leczo jest jedną z potraw, które przyrządzam najczęściej. Dlatego zdradzę Wam dzisiaj pyszny sposób na jego zrobienie.

Czego będziecie potrzebować do porcji dla 4 osób?

¾ szklanki sorgo

1 duża cukinia (około 300-400 gram)

1 bakłażan

3 pomidory

2 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki czarnuszki

½ łyżeczki cząbru

1 łyżeczka soli

kilka listków laurowych

kilka sztuk ziela angielskiego

kilka sztuk jałowca

olej rzepakowy

Danie jest bardzo proste, ale wymaga porządnego zaplanowania. Sorgo należy bowiem wypłukać i wymoczyć przez kilka godzin. Trzeba to zatem zrobić odpowiednio wcześniej. Po wymoczeniu sorgo wstawiamy do gotowania na około 40 minut używając półtorej szklanki wody. W tym czasie myjemy wszystkie warzywa. Kroimy w kosteczkę nie obierając. W dużym garnku podgrzewamy lekko olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa, przez chwilę podsmażając, a potem solimy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut (do miękkości). Na końcu dodajemy pozostałe przyprawy i jeszcze przez chwilę mieszamy. W tym czasie powinniśmy już mieć ugotowane sorgo. Dodajemy je do warzyw. Zjadamy!



Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Leczo z sorgo. Moc natury!