porady jak to ugryźć

Makaron z cukinii - danie w 5 minut.

Makaron z cukinii - danie w 5 minut.

Póki jest sezon na cukinię, póty szukam sposobów wszelakich na jej podawanie. Przepadam za tym warzywem z rodziny dyniowatych! Jest lekkostrawne. Pozytywnie wpływa na proces trawienia. Odkwasza organizm. A do tego jest naprawdę bardzo niskokaloryczne. Idealne jako podstawa kolacji. Takiej bez uczucia ciężkości w brzuchu i bez wyrzutów sumienia.

Dlatego, gdy wyszperałam gdzieś w internecie pomysł na makaron z cukinii, od razu postanowiłam go podchwycić. To brzmiało smacznie! To brzmiało tak, jakbym miała się zakochać w tym daniu. I rzeczywiście – nie zawiodłam się. Potrawa na stałe wylądowała w moim jadłospisie. Na dodatek okazało się, że znalazłam sposób, żeby maksymalnie skrócić i uprościć sobie pracę. To lubię najbardziej!

Jak się zabrać do przygotowania tego posiłku? Jest banalnie. Potrzebujecie tylko trzech składników:

2 cukinie

olej rzepakowy

adżika gruzińska

Należy umyć cukinię, obrać ze skórki i obieraczką do warzyw obrać cienkie wstążki. Trzeba tylko pamiętać, żeby obierać do momentu, kiedy pojawią się nasiona. Ta część nie nadaje się już do spożycia.

Kiedy to zrobimy, rozgrzewamy na patelni dobry olej rzepakowy i przez 3-4 minuty (albo nawet mniej, jeśli lubicie warzywa odrobinę al dente) smażymy na nim cukinię mieszając od czasu do czasu. Kiedy jest gotowa przekładamy do miski. Wtedy – niech żyje lenistwo! – mieszamy taki makaron cukiniowy z adżiką gruzińską z Le Papu. I voila. Wszystko gotowe. Mamy znakomity pomidorowo-paprykowy sos, ostry, bo hojnie doprawiony przyprawami. Idealny jako uzupełnienie łagodnej w smaku cukinii.  Jedna uwaga – danie nie nadaje się dla najmłodszych dzieci, bo jest rzeczywiście pikantne.

Dodacie Waszym kolacjom trochę pikanterii?:)

 

Agnieszka

P.S. Porcja zrobiona wg przepisu starcza na lekką kolację dla dwóch osób.


PRODUKTY Z PRZEPISU

Makaron z cukinii - danie w 5 minut.

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej