porady jak to ugryźć
  • sklep
  • Obiady
  • Sałatka szparagowo-truskawkowa. Doprawiona daktylem!

Sałatka szparagowo-truskawkowa. Doprawiona daktylem!

Sałatka szparagowo-truskawkowa. Doprawiona daktylem!

Szparagi! Truskawki! Nie mogę przestać ich jeść. Spieszę się jak głupia, żeby nadążyć się nimi porządnie nasycić przed ich definitywnym zniknięciem na gigantyczną ilość czasu. Dlatego sałatka szparagowo-truskawkowa to według mnie cymes nad cymesy! Nie dość, że pozwala połączyć najlepsze sezonowe warzywa i owoce, to jeszcze rozpływa się w ustach. I jest bardzo zdrowa.

Jak ją zrobić? Wystarczy przygotować:

mix sałat – 5 sporych garści albo 1 standardowe opakowanie

około 10 sztuk dużych truskawek

pęczek zielonych szparagów

grzanki własnej roboty (około ½ szklanki)

2 łyżki octu daktylowego

3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki pieprzu

Sałatę, szparagi i truskawki umyjcie porządnie. Znacie metodę na pozbycie się pestycydów? Wystarczy warzywa i owoce umyć w mieszance wody z dodatkiem sody oczyszczonej, a potem jeszcze raz przepłukać wodą. Warto! Szparagi przygotujcie do gotowania, czyli odkrójcie dolną część (około 1/3). Potem gotujcie we wrzątku około 9 minut. Wystudźcie i pokrójcie na kilkucentymetrowe kawałeczki. Truskawki również poszatkujcie, dzieląc je na cztery części (słupki). Dodajcie wszystko do sałaty. W filiżance wymieszajcie dokładnie dobrą oliwę z oliwek z octem daktylowym i pieprzem. Polejcie nią sałatkę i wszystko ponownie wymieszajcie. Na końcu sałatę posypcie grzankami. Jeśli macie ochotę na nieco bardziej grzeszną wersję, możecie zamiast grzanek dodać ser (może być ser wegański od Wege Sióstr, ale też świetnie się sprawdzi ser typu blue).

I voila! Macie doskonałe danie dla całej rodziny. W czasie upalnych dni świetnie sprawdzi się nawet w charakterze obiadu.

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

definitywnym zniknięciem na gigantyczną ilość czasu. Dlatego sałatka szparagowo-truskawkowa to według mnie cymes nad cymesy! Nie dość, że pozwala połączyć najlepsze sezonowe warzywa i owoce, to jeszcze rozpływa się w ustach. I jest bardzo zdrowa.

Jak ją zrobić? Wystarczy przygotować:

mix sałat – 5 sporych garści albo 1 standardowe opakowanie

około 10 sztuk dużych truskawek

pęczek zielonych szparagów

grzanki własnej roboty (około ½ szklanki)

2 łyżki octu daktylowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki pieprzu

Sałatę, szparagi i truskawki umyjcie porządnie. Znacie metodę na pozbycie się pestycydów? Wystarczy warzywa i owoce umyć w mieszance wody z dodatkiem sody oczyszczonej, a potem jeszcze raz przepłukać wodą. Warto! Szparagi przygotujcie do gotowania, czyli odkrójcie dolną część (około 1/3). Potem gotujcie we wrzątku około 9 minut. Wystudźcie i pokrójcie na kilkucentymetrowe kawałeczki. Truskawki również poszatkujcie, dzieląc je na cztery części (słupki). Dodajcie wszystko do sałaty. W filiżance wymieszajcie dokładnie dobrą oliwę z oliwek z octem daktylowym i pieprzem. Polejcie nią sałatkę i wszystko ponownie wymieszajcie. Na końcu sałatę posypcie grzankami. Jeśli macie ochotę na nieco bardziej grzeszną wersję, możecie zamiast grzanek dodać ser (może być ser wegański od Wege Sióstr, ale też świetnie się sprawdzi ser typu blue).

I voila! Macie doskonałe danie dla całej rodziny. W czasie upalnych dni świetnie sprawdzi się nawet w charakterze obiadu.

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Sałatka szparagowo-truskawkowa. Doprawiona daktylem!