Warzywny makaron na ostro w 15 minut.
Zaczął się wrzesień. Życie przyspieszyło. Trzeba załatwiać po prostu wszystko na raz. Szkolny dzwonek wyznacza rytm dnia już od rana. Nie ma wyjścia. Trzeba przyspieszyć. Co oczywiście nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze zdrowego odżywiania. Dlatego dzisiaj mam dla Was bardziej patent na szybki obiad niż przepis. Nie będzie za dużo pracy. Stopień skomplikowana - poziom banalny. Efekt – smaczny! Bo że zdrowy to się rozumie samo przez się. Wchodzicie w to? Jeśli tak, to proszę przyszykujcie:
200 g makaronu żytniego (wstążki)
słoiczek marokańskiej pasty orzechowej
garść pestek słonecznika
małą cukinię
olej rzepakowy
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażcie olej i wrzućcie na niego pokrojoną w kosteczkę cukinię. Podduście ją do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Na końcu posólcie i wrzućcie szczyptę białego pieprzu do smaku. Dodajcie marokańską pastę orzechową i garść ziaren słonecznika. Ja użyłam słonecznika Dobrej Kalorii, czyli wersji już uprażonej. Jeśli użyjecie świeżych pestek, musicie je najpierw podprażyć na patelni. Na końcu dodajcie makaron i zmieszajcie wszystko dokładnie. Chwilkę podgrzejcie całość. I to by było na tyle☺
Wszystkiego zdrowego,
Agnieszka