3 pomysły na "owsianko, zrób się sama".
Pamiętacie „stoliczku, nakryj się”? Każdemu by się przydał taki stoliczek, prawda? Z czasem różowo nie jest, ilość obowiązków jakoś nie chce się zmniejszyć, a jeść trzeba. I to najlepiej jeść dobrze… Na taką właśnie okazję polecam „owsianko, zrób się sama”. Pracy przy tym jak na lekarstwo, a do tego wszystko można przygotować wieczorem. A rano, gdy otworzycie oko i znów świat wyda Wam się zbyt przytłaczający, żeby stawić mu czoła w ekspresowym tempie gotowa owsianka będzie już na Was czekała w lodówce. Chcecie tak?
No to proszę bardzo:
1.Na pierwszy ogień polecam OWSIANKO, ZRÓB SIĘ SAMA W WERSJI SEZAMOWEJ. Co do niej potrzeba?
½ szklanki płatków owsianych
mleko owsiane – tyle, żeby zalać płatki i żeby zostało około centymetra na wierzchu
2 łyżeczki tahini
1 łyżeczka miodu
świeże truskawki, maliny lub liofilizowana łyżka smaku
Wsypcie płatki do szklanki, zalejcie mlekiem, dodajcie miód i tahini; nie musicie nawet mieszać, wymieszacie następnego dnia. Następnie udekorujcie świeżymi owocami, jeśli takowe macie lub liofilizowaną posypką z suszonych owoców. Proste jak drut a naprawdę przepyszne! Wystarczy włożyć na noc do lodówki, a rano będzie czekało na Was pyszne śniadanie. Mięciutkie, namoczone płatki zrobią robotę!
2. Druga propozycja to OWSIANKO, ZRÓB SIĘ SAMA W WERSJI KOKOSOWEJ. Przygotujcie:
½ szklanki płatków owsianych
mleko ryżowo-kokosowe – tyle, żeby zalać płatki i żeby zostało około centymetra a wierzchu
2 łyżeczki manny kokosowej
1 łyżka wiórków kokosowych
owoce do dekoracji, na przykład maliny, czarne porzeczki lub truskawki lub liofilizowana łyżka smaku
Wsypcie płatki do szklanki, zalejcie mlekiem. Dodajcie mannę i wiórki. Udekorujcie owocami. Nie ma żadnych słodzików, a i tak jest słodko – za sprawą czarów manny kokosowej i wiórków. Jak lubicie kokosowe smaki, spróbujcie koniecznie. Taka owsiankę wystarczy włożyć na noc do lodówki, a rano poczuć niebo w gębie.
3. OWSIANKO, ZRÓB SIĘ SAMA W WERSJI LASKOLADOWEJ. Znacie laskoladę? Jeśli tak, to na pewno się skusicie, prawda? Szykujcie zatem:
½ szklanki płatków owsianych
mleko orkiszowe - tyle, żeby zalać płatki i żeby zostało około centymetra na wierzchu
2 łyżeczki Laskolady
świeże truskawki lub liofilizowana łyżka smaku Helpy do dekoracji
Wsypcie płatki do szklanki, zalejcie mlekiem orkiszowym. Dodajcie Laskoladę. Posypcie świeżymi truskawkami lub liofilizowaną ich wersją. Włóżcie na noc do lodówki, a rano…zajadajcie!
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka