porady jak to ugryźć

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową.

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową.

Odkąd pojawiła się manna kokosowa zostałam jej najwierniejszą fanką! Przepadam za wyjadaniem jej po prostu łyżeczką ze słoika – smakuje nieziemsko. Z czasem zaczęłam jednak szukać też innych sposobów na włączenie manny do codziennej diety. W końcu dobrze jest dodać nieco kokosowej słodyczy do posiłków. I dobrze jednocześnie w ten sposób zapanować nad ilością spożywanej manny… bo (bądźmy szczerzy!) gdy wyjada się ją łyżeczkami strasznie ciężko powiedzieć sobie stop i przestać…;)

Tak się składa, że w czerwcu zostaję też rok rocznie sezonową maniaczką innego produktu, a mianowicie truskawek. Staram się wykorzystać sezon maksymalnie i jeść je na wszystkie możliwe sposoby. Czerwiec tak szybko się kończy, a truskawki wraz z nim. Trzeba korzystać!

Dlatego dzisiaj serwuję Wam moje sposoby na połączenie dwóch moich ukochanych produktów – manny kokosowej i truskawek. Pary doskonałej. Przedstawiam Wam jej dzieci;)

 

Sposób 1, prosty i pyszny. Koktajl truskawkowo-kokosowy.

Miksujemy pół szklanki maślanki, pół szklanki truskawek (oczywiście najpierw obieramy szypułki i myjemy truskawki), 1 łyżkę manny kokosowej i 1 czubatą łyżkę płatków owsianych. I gotowe! Mamy pożywny koktajl, świetny na przykład na drugie śniadanie. Dzięki temu, że dodajemy do niego mannę kokosową, nie musimy dodawać cukru, a koktajl nie jest kwaśny.

Sposób 2, kokosowe naleśniki z polewą truskawkowo-kokosową.

Naleśniki robimy standardowo. Miksujemy jajko, wodę (gazowaną, żeby naleśniki były delikatniejsze), mleko (u mnie najczęściej ryżowe) i mąkę. Ja robię naleśniki na mące orkiszowej, ale w tym przypadku proponuję użyć 4/5 mąki orkiszowej i 1/5 mąki kokosowej. Dodanie mąki kokosowej (w połączeniu z użyciem mleka ryżowego lub ryżowo-kokosowego) sprawia, że naleśniki są lekko słodkie w smaku; nie solę ich w tej wersji. Jako mus do naleśników szykujemy wymyte, wyszypułkowane, pokrojone w kostkę i rozgniecione widelcem truskawki zmieszane dokładnie z manną kokosową. Mniam!

Sposób 3, jaglanka z truskawkami i manną kokosową.

Kaszę jaglaną prażymy na patelni (traci wtedy całą goryczkę) i gotujemy 15 minut w ulubionym mleku. W tym czasie myjemy i obieramy truskawki, kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do nich pokruszoną łyżeczką mannę kokosową. Po ugotowaniu kaszy, zostawiając jeszcze chwilę garnek na świeżo wyłączonym palniku dodajemy trochę manny do smaku i mieszamy dokładnie z kaszą. Następnie kaszę przekładamy do talerza i dekorujemy polewą z truskawek i manny. Śniadanie doskonałe!

Wasza truskawkowo-kokosowa,

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

3 truskawkowe sposoby na mannę kokosową.