porady jak to ugryźć

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym.

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym.

Wychodzę z założenia, że pomysłów na dobre placuszki nigdy za wiele. Różnorodność kulinarna jest w cenie. A u mnie ostatnio tym bardziej w cenie, że mój Pierworodny odmówił jedzenia wszystkiego, co zawiera w sobie banany. W związku z tym nasze ulubione do tej pory słodkie placuszki bananowe nie są już idealnym śniadaniem, które zaspokoi apetyty całej rodziny. Trzeba było zatem znaleźć jakąś inną ich słodką wersję. Udało się!

Postawiłam na mus jabłkowy. Schodzi u mnie w domu w szalonych ilościach, więc założyłam, że wszystko, czemu mus nada smak, będzie zjadliwe dla moich dzieci. No i okazało się, że rzeczywistość przerosła moje oczekiwania. Placuszki są nie tylko zjadliwe. Są pyszne! A do tego ekspresowe w wykonaniu, co, jak stale powtarzam, lubię najbardziej. Plus – są też dobre na zimno, więc to idealne drugie śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do pracy albo zapakować do szkoły. Czegoż chcieć więcej?

Placuszki mają tylko jedną wadę. Nie wyglądają bardzo ładnie (bo nie są bardzo puszyste). Ale jeśli mam do wyboru smak i zdrowie versus wygląd, wiadomo na co stawiamJ

Czego będziecie potrzebować do wypieku tego cuda? Wszystkiego zdrowego, a mianowicie:

½ szklanki mąki owsianej

1 łyżka mąki orkiszowej

jajko

5 czubatych łyżek musu jabłkowego

7 łyżek napoju wegańskiego (u mnie standardowo wiecznie obecne w lodówce mleko ryżowe)


opcjonalnie – 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (jeśli go nie dodacie może być konieczne dodanie jeszcze 1-2 łyżek mleka wegańskiego, masa nie może być zbyt zwarta)

 

Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki. Następnie nakładajcie łyżeczką porcję masy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy  i smażcie dosłownie minutę z każdej strony. Pamiętajcie, żeby robić naprawdę małe placuszki. Wystarczą takie z  masy nałożonej 1 łyżeczką do herbaty. Większe placuszki będzie ciężko przewracać na drugą stronę. Poza tym – w ten sposób uzyskujemy idealne placuszki raz-hapki;) Hap i całe znikają w buzi.

Placuszki idealnie jest podać z masłem orzechowym. Idealnie smakuje to z nerkowców, ale sprawdzi się również takie z orzechów ziemnych.

 

Ze słodkim pozdrowieniem,

 

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Ekspresowe placuszki z musem jabłkowym.