porady jak to ugryźć

Granola z orzechami i pestkami. Homemade!

Granola z orzechami i pestkami. Homemade!

Śniadanie, głupcze! Oczywiście bardzo smakowite i zdrowe śniadanie. 

Takie, które zjadamy ze smakiem i które pozwali nam dobrze zacząć dzień. 

Wszyscy przecież wiemy, że, zwłaszcza zimą, poranki bywają bowiem 

nielekkie. Eufemistycznie rzecz ujmując. Dlatego nie szczędzę starań, by jak 

najbardziej urozmaicić ten pierwszy posiłek dnia. Ciągle potrzeba mi albo 

całkiem nowych przepisów albo modyfikacji tych wykorzystywanych do tej 

pory. A Wam? Jeśli macie podobnie, to skorzystajcie z mojego dzisiejszego 

wpisu i zróbcie sobie granolę domowej roboty. 

Bardzo orzechową i bardzo pestkową. Co do niej potrzeba:

1 szklanka płatków jęczmiennych

1 szklanka płatków owsianych

4 łyżki dobrego miodu (jeśli lubicie dużą dawkę słodkości,

niech to będą 4 czubate łyżki)

4 łyżki masła orzechowego chrupiącego

garść pestek słonecznika

garść pestek dyni

2 łyżki jagód goji

2 łyżki lnianych płatków śniadaniowych

Włączcie piecyk i nastawcie na 180 stopni. Zmieszajcie

dokładnie wszystkie składniki. Ja najpierw mieszam 2

łyżkami, a potem przechodzę na ręczną robotę i dobrze

ugniatam całość. Potem rozłóżcie całość na blaszce do

ciasta. Gdy piekarnik będzie już odpowiednio nagrzany,

włóżcie do niego blaszkę z masą i pieczcie około 20 minut.

W międzyczasie raz lekko wymieszajcie (nie za mocno,

żeby trochę kawałków zostało sklejonych, bardziej chodzi

o to, żeby granola upiekła się równomiernie). Wystudźcie i

zjadajcie. Porcja jest spora, więc ja chowam ją do

szklanego naczynia i zużywam sukcesywnie.

Wszystkiego zdrowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Granola z orzechami i pestkami. Homemade!