porady jak to ugryźć

Jak zrobić pasztet z masłem orzechowym?

Jak zrobić pasztet z masłem orzechowym?

Kiedy przychodzą święta, kiedy w domu są już dzieci, pojawia się ten moment, gdy zaczynasz doceniać święta przygotowywane przez swoją mamę. Jak ona to robiła? Szła do pracy, zajmowała się dziećmi, a potem jeszcze robiła furę jedzenia, wykopując spod ziemi niedostępne w powszechnym obiegu produkty. A i jeszcze – okna! Święta wielkanocne zawsze otwierały dobrze umyte okna. Dlatego niezmiennie uważam, że matki to mistrzynie zarządzania sztuką, emocjami i mistrzynie logistyki. I jednocześnie apeluję, do wszystkich matek - porzućcie mycie okien, pamiętajcie o #niemarnujjedzenia i dajcie sobie odpocząć w święta. To czas, by razem pobyć przy stole. Niekoniecznie tym uginającym się pod ciężarem pasztetów!:) Dlatego dzisiaj będzie o pasztecie w wersji nieco lżejszej - czyli jak zrobić wegetariański pasztet z charakterem. A co może mu nadać charakteru? Stawiamy na masło orzechowe, a dla koneserów – masło migdałowe. Uprzedzam, to tego typu potrawa, która wymaga trochę czasu. Zarezerwujcie sobie około 45 minut na przygotowanie i 60 minut na pieczenie. Wykonanie jest dziecinne proste i na 99 proc. pasztet się uda, więc warto!

Co będzie potrzebne?

400 g marchewki

1/3 suchej szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

250 g ciecierzycy (po przygotowaniu)

1 cebula

2 łyżki dobrego oleju

1 ząbek czosnku

500 ml bulionu jarzynowego

2 jajka

1 łyżka startego imbiru

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kozieradki- dla fanów

2-3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego (tu także możecie eksperymentować i zaryzykować nawet 4 łyżeczki)

Zaczynamy od przygotowania warzyw – cebulę i czosnek siekamy na drobno, marchew kroimy w cienkie talarki, ścieramy imbir. Wszystko to, rozpoczynając od cebuli i czosnku, wrzucamy do garnka, wcześniej wlewając 2-3 łyżki dobrego oleju. Gotujemy przez 3-4 minuty. W kolejnym etapie – dolewamy kubek bulionu warzywnego i wszystko gotujemy przez około 15 minut. W trzeciej fazie dolewamy pozostały bulion i dosypujemy suchą kaszę i soczewicę. Przyprawiamy. Gotujemy aż wszystkie składniki będą już miękkie. Zdejmujemy z ognia i wystawami za okno, by wystygło. W międzyczasie do blendera wrzucamy ciecierzycę i dodajemy do niej masła orzechowego lub migdałowego. Kiedy warzywa z garnka są już zimne – miksujemy je na gładką masę i dodajemy masę z ciecierzycy. Na koniec – wrzucamy jajka. W wersji wegańskiej, jak doradził nam jeden z fanów na FB, możemy wrzucić 1 łyżeczkę mąki z ciecierzycy (odpowiada jednemu jajku). Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do formy keksowej i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Pasztet prezentuje się bardzo dobrze – ma złocisty kolor. Pamiętać tylko należy, by z krojeniem nieco poczekać – aż do wystygnięcia. Można podawać go, jako danie właściwe z wytrawnymi czy ostrymi konfiturami lub na kanapkę.

Wesołych Świąt!

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Jak zrobić pasztet z masłem orzechowym?

9.49 zł

- +

1.99 zł

- +

2.99 zł

- +

2.99 zł

- +

2.89 zł

- +

3.89 zł

- +