porady jak to ugryźć

Kurkuminowe babeczki z komosy ryżowej.

Kurkuminowe babeczki z komosy ryżowej.

Śniadania, śniadania i jeszcze raz śniadania! Muszą być dobre, sycące i zdrowe. Dzień trzeba zaczynać dobrze:)

Jednym z moich ulubionych śniadaniowych składników została jakiś czas temu komosa ryżowa, dostarczycielka białka kompletnego, czyli takiego, jakiego organizm nie jest w stanie sam sobie wyprodukować. Jest lekka i przepyszna. Wprost stworzona na dobry start. Jakiś czas temu zakochałam się w przepisie na pietruszkowe muffinki z komosy ryżowej. Teraz nie miałam akurat pod ręką natki pietruszki i postanowiłam wykombinować coś innego na jej bazie. Stanęło na kukruminowych babeczkach z dodatkiem dyni. Mam jeszcze sporo mrożonej dyni w zamrażalniku i stwierdziłam, że powoli czas się jej pozbyć, niedługo powitamy już w końcu świeżutkie warzywa. Jeśli jednak Wy nie macie dyni, możecie też spokojnie ten składnik pominąć w przepisie i zamiast tego dodać jedno dodatkowe jajko (lub w wersji wegańskiej siemię lniane). Też będzie smacznie.

Do dzieła zatem! Przygotujcie:

 

100 g komosy ryżowej

½ szklanki pure dyniowego

2 jajka

łyżeczkę kurkumy

2 łyżki oleju rzepakowego

szczyptę kardamonu

szczyptę czarnego pieprzu

szczyptę chilli

 

Ugotujcie komosę (w proporcjach 2:1, potrzeba na to około 15 minut). W połowie gotowania dodajcie dynię. Na końcu doprawcie przyprawami. Gdy komosa wystygnie, dodajcie jajka i olej (pamiętajcie nie robić tego za szybko, bo inaczej jajka się zetną).

Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie do muffinkowych pojemniczków i pieczcie przez około 20 minut w 180 stopniach.

Babeczki są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. I do tego to czyste zdrowie.

 

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Kurkuminowe babeczki z komosy ryżowej.

2.89 zł

- +

20.99 zł

4.89 zł

- +