porady jak to ugryźć

Laskowo-daktylowy pudding z truskawkami. Niebo w gębie.

Laskowo-daktylowy pudding z truskawkami. Niebo w gębie.

Od maja żywię się truskawkami, rabarbarem i szparagami. Ostatnio ze zdecydowaną przewagą truskawek. Są coraz lepsze! Jem je na wszelkie możliwe sposoby i dodaję do czego się da.

I mam dla Was dzisiaj pomysł na podanie truskawek, którego z całą pewnością jeszcze nie znacie. Nieskromnie mówiąc – pomysł wyjątkowy! Pudding laskowo-daktylowo-truskawkowy. Najkrócej rzecz ujmując – po prostu niebo w gębie. Do jego stworzenia zainspirowały mnie truskawki i Laskolada, czyli najnowszy słoiczek z serii Basia Basia od Alpi Smaki. Słoiczek szalenie udany, któremu wieszczę szaloną popularność wśród wyznawców zdrowego jedzenia. Laskolada bazuje przede wszystkim na orzechach laskowych i daktylach, a oprócz tego zawiera tylko mannę kokosową, kakao i szczyptę soli. To zdrowy słodycz doskonały. Idealny również do wykorzystania przy wytwarzaniu zdrowych posiłków w słodkim wydaniu.

Przechodząc do meritum mojego wpisu – jeśli macie ochotę na ten deser zgromadźcie proszę:

1 szklankę ryżu arborio risotto (możecie użyć innego, ale pudding będzie perfekcyjny tylko z tym)

2 szklanki mleka kokosowo-ryżowego (lub innego roślinnego, ale najlepiej pasuje właśnie to)

4 czubate łyżeczki Laskolady

1 i 1/2 szklanki umytych i wyszypułkowanych truskawek

3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła (opcjonalnie)

Ryż ugotujcie (około 15-20 minut) w mleku kokosowo-ryżowym. Po ugotowaniu (nie zdejmując garnka z wyłączonego palnika) dodajcie proszę Laskoladę i wymieszajcie wszystko dokładnie. Laskolada powinna się ładnie rozpuścić pod wpływem gorącego ryżu. Przełóżcie porcje do miseczek (przepis powinien starczyć na 4 porcje)  ¼ porcji truskawek pokrójcie w ćwiarteczki i udekorujcie pudding. Resztę truskawek zmiksujcie dodając ewentualnie słodzidło (ja dla siebie nie dosładzałam, dzieciom umiliłam nieco życie). Zmiksowane truskawki wylejcie na pudding.

Pudding jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie jest zatem przygotować go na przykład wieczorem i wcinać rano na śniadanie lub zostawić sobie na podwieczorek po powrocie z pracy.

 

Wszystkiego pysznego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Laskowo-daktylowy pudding z truskawkami. Niebo w gębie.