porady jak to ugryźć

Na śniadanie budyń? I to jaglano-kokosowy!

Na śniadanie budyń? I to jaglano-kokosowy!

Są dwa budynie, no dobra, trzy, które pojawiają się w naszym domu. Pierwszy to ten, którego przepis już publikowałam a bazą do niego jest mleko kokosowe, mleko ryżowe, nasiona chia i owoce. Sprawdza się, co najmniej raz w tygodniu, zwłaszcza gdy przewiduję, że poranek będzie pod presją czasu. Wówczas przygotowane wieczorem śniadanie ratuje mnie oraz głodne brzuchy moich domowników. Karmi przy tym matczyne poczucie odpowiedzialności, bo „bez śniadania z domu – ani rusz!”. Drugi budyń to ten z przedszkola. Nawet nie staram się odtworzyć smaków z przedszkola. Są u mnie w domu legendą i obawiam się, że fundament tej legendy białym cukrem stoi;) więc się poddaję! Jest jeszcze trzeci przepis – budyń jaglany. Prosty a dobrze przygotowany zmyli nawet antyjagalnowca. Jest słodki, kremowy… a kiedy dodamy do niego jeszcze owoce prezentuje się smakowicie.

Co będzie potrzebne?

½ szklanki suchej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego

2-3 łyżki manny kokosowej

1-2 łyżki miodu

sok z połowy cytryny

Przygotowujemy kaszę jaglaną do gotowania. Trzeba dobrze ją przepłukać. Dla wzmocnienia efektu można na koniec przelać jeszcze kaszę jaglaną wrzątkiem. Wsypać do garnka i gotować w dowolnym mleku roślinnym przez około 15 minut. Do momentu aż kasza wchłonie płyn. Ugotowaną kaszę wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy systematycznie dodając sok jabłkowy. Pamiętajcie, że sok jabłkowy świetnie słodzi. Wydaje mi się, że ja zużyłam 1 szklankę soku, ale Wam radzę dodawanie soku na raty – dzięki temu sami ocenicie, w którym momencie konsystencja będzie już dla Was idealna. Do gładko zmielonej kaszy dodajemy jeszcze mannę kokosową. Powinien nam powstać miły w konsystencji krem. Możemy do niego przygotować jeszcze słodko-kwaśny sos – wystarczy połączyć miód z cytryną. Można nim polać lekko budyń po tym jak włożymy go już do misek. Na wierzchu świetnie zagrają owoce. Mogą być jabłka, acz namawiam do korzystania z ostatnich, ostatnich malin. I tu ja tradycyjnie przygotowuję mus – maliny łączę z bananem. Idealny dodatek do budyniu jaglanego, ale także tego budyniu „chia”. Bardzo treściwe i proste danie. Dla tych co się spieszą mogę zdradzić, że kasze można przygotować dzień wcześniej – dopiero z rana ją zmiksować. Och, jak ja lubię takie poranne patenty! Na zdrowie!

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Na śniadanie budyń? I to jaglano-kokosowy!

7.89 zł

- +

20.99 zł18.89 zł

12.24 zł

- +

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej