porady jak to ugryźć

Naleśniki jaglano-orkiszowe z musem kokosowym.

Naleśniki jaglano-orkiszowe z musem kokosowym.

Macie ochotę na coś naprawdę dobrego?  Od czego w brzuchu rozleje Wam się miłe ciepło i nie będziecie chcieli już jeść nic innego, żeby nie psuć sobie smaku? A jeszcze do tego potrawa będzie będzie prosta w przygotowaniu? No to bardzo proszę!

Naleśniki jaglano-orkiszowe z musem kokosowym są przepyszne. Aż słów brak. A zrobienie ich to betka. Jak je przygotować? Zgromadźcie:

½ szklanki mąki jaglanej

½ szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka mleka owsianego (wymieniam je również z ryżowo-kokosowym)

1 jajko

woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji naleśników (wiecie, że dodanie gazowanki czyni naleśniki o niebo lepszymi?)

manna kokosowa

olej rzepakowy do smażenia

Zmieszajcie wszystkie składniki oprócz manny kokosowej i oleju. Zmiksujcie bardzo dokładnie. Dodajcie tyle wody, ile potrzeba, żeby konsystencja była mocno lejąca się, ale nie kompletnie wodnista. Smażcie naleśniki na rozgrzanym oleju rzepakowym. Mannę kokosową podgrzejcie leciutko, żeby zrobiła się lekko płynna. Początkowo przekładałam ją do garnka i rozpuszczałam, teraz czekoladowym wzorem robię jej kąpiel wodną w słoiczku.

Posmarujcie naleśniki roztopioną manną. Udekorujcie je winogronami i orzechami włoskimi (mogą też być inne owoce wedle uznania, ale winogrona z manną są boskie). Zajadajcie i nie wstydźcie się mruczeć z rozkoszy. To nie wstyd zatopić się w tej kokosowej przyjemności.




Wszystkiego smacznego,

Agnieszka




PRODUKTY Z PRZEPISU

Naleśniki jaglano-orkiszowe z musem kokosowym.