Naturalny sos tatarski. W sam raz na Wielkanoc.
Niedawno podzieliłam się z Wami moim przepisem na nieco zdrowszą i nieco mniej kaloryczną wersję majonezu. Jeśli zrobicie ten majonez (tu znajdziecie przepis), to nic prostszego, żeby w trymiga przekształcić go w sos tatarski. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie sos tatarski jest po prostu obowiązkowy na świątecznym stole. Bez niego Współtowarzysz Mojego Życia świąt sobie nie wyobraża. Zresztą już jakiś czas temu dołączył do niego mój Pierworodny, a i ja sobie nie odmawiam. Zresztą uwielbiam spełniać takie zachcianki rodzinne, bo przygotowanie tego sosu to bułka z masłem.
Czego będziecie potrzebować, żeby ulepszyć swoje święta małym kosztem?
porcja majonezu domowej roboty wg mojego przepisu
1 łyżka musztardy
2 jajka
2 ogórki konserwowe
Ugotujcie jajka na twardo. W międzyczasie zacznijcie kroić ogórki w drobniutką kosteczkę. Jaja po ugotowaniu i wystudzeniu też pokrójcie. Dodajcie wszystko do majonezu. Na końcu doprawcie jeszcze nieco musztardą. Wymieszajcie. I gotowe! Macie pyszny sos, który nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań. I idealnie się komponuje z wielkanocnym – jajecznym klimatem.
Smacznego!
Agnieszka