porady jak to ugryźć

Pietruszkowe muffinki z komosy ryżowej.

Pietruszkowe muffinki z komosy ryżowej.

To jeden z tych przepisów, które natychmiast po zobaczeniu (dziękuję Food Harmony) po prostu musiałam zrobić! Brzmiało pysznie. Brzmiało zdrowo. Brzmiało łatwo.  A więc wszystkie moje warunki były spełnione. Po wypróbowaniu przepisu – podtrzymuję swoje przekonanie. Wyszło mi naprawdę smakowicie, użyłam samych zdrowych składników i do tego nie napracowałam się zanadto. Idealny posiłek, który można zrobić sobie na zapas, a potem wyjąć na śniadanie, zapakować ze sobą do pracy albo zjeść na lekką kolację. I mieć poczucie, że je się dobrze!

Czego będziecie potrzebować?

125 g komosy ryżowej

3 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

pęczek natki pietruszki

3 ząbki czosnku

sól czosnkowa

biały pieprz

Komosę ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Opłuczcie, a potem gotujcie w proporcji 2:1 przez około 15 minut, aż do całkowitego wsiąknięcia osolonej wody.

Po ugotowaniu dodajcie olej, czosnek i pieprz. Wymieszajcie i zostawcie do ostygnięcia (to warunek konieczny, bo inaczej z jajek zrobi Wam się jajecznica). Gdy komosa nabierze temperatury pokojowej dodajcie jajka, wymieszajcie dokładnie, a na końcu dołóżcie pietruszkę. Znów wymieszajcie. Pieczcie 25 minut w 180 stopniach.

Muffinki możecie jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Porcja z podanych przeze mnie składników wystarcza na około 10 babeczek.

Smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Pietruszkowe muffinki z komosy ryżowej.

15.69 zł

- +

5.69 zł

- +