porady jak to ugryźć

Rabarbar pod kokosową kruszonką.

Rabarbar pod kokosową kruszonką.

Nie skorzystać z sezonowych pyszności – to byłby grzech! Dlatego nabyłam rabarbar i nastawiłam się na pyszności, czyli rabarbar pod migdałową kruszonką. Okazało się jednak, że nieco się przeliczyłam i masło migdałowe, które spodziewałam się zastać czekające grzecznie w szafce na moje zachcianki, wyszło do cna. Szybko zatem zmieniłam plany i wyszło też coś całkiem niczego sobie. Rabarbar pod kokosową kruszonką. Mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Tym bardziej, że prawie nie ma tu słodzika, więc taki rabarbar nadaje się nawet na śniadanie.

Czego potrzebujecie?

2 gałązki rabarbaru

5 łyżek mąki kokosowej

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego

3 łyżki mleka ryżowo-kokosowego lub innego

Rabarbar umyjcie, odkrójcie zielone części i poszatkujcie na kawałki wielkości kilku centymetrów, takie, które będzie się wygodnie jadło. Następnie przełóżcie je do małych, żaroodpornych miseczek, tak, żeby spód każdej z nich był dość szczelnie zakryty rabarbarem. W innym naczyniu wymieszajcie ze sobą mąkę, rozpuszczony olej kokosowy, mleko i słodzik. Ma to mieć strukturę mokrego piasku. Ten : „mokry piasek” rozłóżcie następnie na rabarbarze, jako drugą warstwę. Pieczcie około 25 minut w 180 stopniach.

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Rabarbar pod kokosową kruszonką.