porady jak to ugryźć

Rabarbar pod owsianą kruszonką. Sezonowe śniadanie.

Rabarbar pod owsianą kruszonką. Sezonowe śniadanie.

Jak jest rabarbar, to wypadałoby korzystać, bo zaraz zniknie i tyle będziemy z niego mieli, co sami zdołaliśmy z sezonu wycisnąć. Jak są truskawki, to jest zupełnie podobnie, truskawki w końcu zawsze są za krótko i potem pozostawiają po sobie co najwyżej tęskne wspomnienie przesycone melancholią albo nędzne podróbki pełne chemii, których nie warto nawet tykać (niczym). Słowem – to jest nasz czas na to, by najeść się tego sezonowego dobra do syta. Korzystajmy!

Ja mam dla Was pomysł na przepyszne śniadanie, które w składzie ma właśnie zarówno rabarbar jak i truskawki. Pycha śniadaniowa micha, którą robi się łatwo i można zrobić na zapas.

Trzeba przygotować:

3 gałązki rabarbaru

Kilkanaście sztuk truskawek

10 czubatych łyżek płatków owsianych

2 czubate łyżka masła orzechowego

2 łyżki syropu klonowego 

1 łyżka napoju owsianego

Rabarbar i truskawki umyjcie. Odkrójcie zielone części rabarbaru. Resztę pokrójcie w 2-3 cm kawałeczki. Ułóżcie ciasno w kokilkach, czyli małych żaroodpornych miseczkach.

Płatki owsiane wymieszajcie z masłem orzechowym, syropem klonowym i napojem owsianym. Ma to przybrać konsystencję mokrego piasku, więc jeśli niedostatecznie Wam się klei to dodajcie jeszcze trochę napoju owsianego. Następnie ten „mokry piasek” rozprowadźcie równomiernie na ułożonym w kokilkach rabarbarze.

Pieczcie 20 minut w 180 stopniach. Na końcu pokrójcie truskawki na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich rozmiaru) i udekorujcie miseczki. Ja początkowo zrobiłam wersję z pieczonymi truskawkami, ale zdecydowanie nie warto, lepiej zostawić truskawki świeże. Ostatecznie powstają nam zatem trzy warstwy, które najlepiej zjadać razem, za jednym pociągnięciem łyżeczką. Kwaśny rabarbar, lekko słodka owsiana kruszonka, a to wszystko okraszone świeżą truskawką. Jest dobrze. Tak zaczynać dzień, to dobrze zaczynać dzień. No a przepis, przyznacie chyba sami, oczywiście, że na dwie lewe ręce, prawda?

Jeśli jednak macie ochotę na przepis bardziej deserowy, na taki rabarbar co to, ho ho, smakuje jak ciasto, to nie jest to ta wersja. Tu czuć kwaskowatość i trzeba to lubić. Jeśli marzycie o wersji deserowej lepiej zajrzyjcie TU.

Wszystkiego zdrowego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Rabarbar pod owsianą kruszonką. Sezonowe śniadanie.