porady jak to ugryźć

Smalczyk z fasoli i masła z orzechów laskowych.

Smalczyk z fasoli i masła z orzechów laskowych.

Dzisiejszy wpis sponsorują fasola i masło z orzechów laskowych. Obiecuję, będzie wyjątkowo pysznie! Gdy znalazłam ten przepis u Trenerki Zdrowej Diety (ślę ukłony w podzięce za inspirację) na samą myśl o wegańskim smalczyku o smaku orzechów laskowych zaczęła mi cieknąć ślinka. Miałam nosa! To jest to. Rewelacyjne smarowidło do pieczywa, które zaspokoi apetyty najbardziej zgłodniałych członków rodziny. Sycące i dobre na duży głód – na przykład taki spowodowany wysiłkiem sportowym. Idealne do kanapki, którą można zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Pasta zdała test u najbardziej wybrednego w kwestii zdrowego jedzenia członka mojej rodziny, czyli u Męża. I tym samym wylądowała na stałe w rodzinnym notatniku z przepisami na różne okazje.

Co będziecie potrzebować, żeby przyrządzić to cudo?

1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki

2 czubate łyżki masła z orzechów laskowych

1 jabłko

1 ząbek czosnku

1 mała czerwona cebula

1 łyżeczka cząbru

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

szczypta soli kminkowo-czosnkowej

olej lniany

olej rzepakowy

Najwięcej zachodu w tym przepisie sprawia fasola. Jeśli chcemy zrobić wszystko „po bożemu” powinniśmy namoczyć fasolę dzień wcześniej i zostawić ją w wodzie na noc. Dopiero następnego dnia ugotować do miękkości. Ja tak zrobiłam. Wyszło pysznie. Jeśli jednak nie macie czasu, nada się również fasola z puszki – znacznie skróci cały proces i sprawi, że zabierze Wam naprawdę niewiele czasu. Bo potem jest już banalnie. Fasolę blendujemy z masłem orzechowym. Jeśli masa będzie zbyt zwarta, dodajcie trochę oleju lnianego. Ja dodałam dosłownie kilka kropel i wyszła mi idealna konsystencja.

Pokrojone w drobniutką kosteczkę jabłko, czosnek i cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i znów wszystko dokładnie mieszamy. Koniecznie pamiętajcie o cząbrze – robi tu znakomitą robotę!

Smalczyk można trzymać przez kilka dni w lodówce i zajadać z chlebem – doskonale komponuje się z chlebem gryczanym lub klasycznym razowcem.

 

Z warzywno-orzechowym pozdrowieniem,

 

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Smalczyk z fasoli i masła z orzechów laskowych.

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej