porady jak to ugryźć

Szparagi w sosie sezamowym. Sezonowość i prostota!

Szparagi w sosie sezamowym. Sezonowość i prostota!

Sezonowość, głupcze! Wiadomo, że w maju i czerwcu wcinamy między innymi szparagi. Potem znikną znienacka, więc trzeba się nasycić, ile się da! Na początku, gdy tylko szparagi się pojawiają zjadam je po prostu same bez niczego. Jestem taka stęskniona, że nic więcej mi do nich nie potrzeba. Z czasem jednak, gdy pochłonę już dobrych parę porcji pojawia się we mnie chętką na jakieś szparagowe urozmaicenie. I wtedy właśnie korzystam z bardzo prostego sosu, podpatrzonego kiedyś w nieco innej formie na Jadłonomii. Jak go zrobić?

Wystarczy:

100 g tahini

sok z połówki limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Wszystko wystarczy ze sobą zmieszać i takim sosem polać ugotowane szparagi. Dobrze jeszcze posypać je na końcu płatkami migdałowymi lub pistacjami.

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka