porady jak to ugryźć

Arbuzowy sorbet z 3 składników.

Arbuzowy sorbet z 3 składników.

Lubicie lody? No ja myślę, że lubicie. Bo jeśli byście nie lubili, to pewnikiem nie kliknęlibyście w linka prowadzącego do niniejszego tekstu. A w sorbetach gustujecie? Ja za nimi przepadam! Na prawdziwe upały to właśnie sorbety nadają się najlepiej. A jeśli ktoś słabo toleruje nabiał (sporo takich) to już w ogóle najlepiej, żeby jadł taką właśnie wersję lodowych smakowitości i nie obciążał żołądka.

Dlatego dziś proponuję Wam najprostsze z najprostszych – lody arbuzowe.

Przygotujcie tylko:

ćwiartkę niezbyt dużego arbuza

sok z cytryny

1 łyżkę syropu klonowego

foremki do lodów na patyczkach (ja kupiłam takie w Ikei)

Naprawdę potrzeba tylko tyle. Pracy też nie będzie wiele. Co trzeba zrobić? Ano zmiksować wszystkie składniki uprzednio pozbywając się tylko pestek z arbuza (ze szczerego serca radzę o tym pamiętać, bo sama za pierwszym razem na śmierć o tym zapomniałam i potem musieliśmy wydłubywać te pestki w trakcie jedzenia, także wiecie, to #testowanenasobieibliskich). Następnie trzeba przelać tak powstałą masę do lodowych foremek (posiadanie takowych będzie koniecznie przy tym przepisie) i na kilka godzin włożyć do zamrażalnika. U mnie lody wylądowały w zamrażalniku na pięć godzin i były w sam raz.

Wszystkiego smacznego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Arbuzowy sorbet z 3 składników.