porady jak to ugryźć

Bananowe muffinki. Wegańska pyszność.

Bananowe muffinki. Wegańska pyszność.

Zdarza Wam się, że przy popołudniowej kawie bierze Was nieodparta ochota na małe conieco? Niczym Kubuś Puchatek nie jesteście już w stanie myśleć o czymkolwiek innym? Ja tak miewam:) I na takie okazje mam parę sprawdzonych, ekspresowych przepisów, które pozwalają na szybko zafundować całej rodzinie słodkie, domowe pyszności.

Jeden z nich znalazłam w okresie przymusowego (związanego z karmieniem piersią i alergiami mojego Pierworodnego) stosowania diety bezmlecznej. Jest więc wegański. Został ze mną jednak już na stałe. Może dlatego, że nie dość, że daje pyszne efekty, to jeszcze nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. A to lubię najbardziej!

 Co będziecie potrzebować? Oto lista składników:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka ryżowego
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju (używam na zmianę dobrego oleju rzepakowego lub oleju kokosowego)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 banany
Wymieszajcie obie mąki, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgniećcie banany (lub zmiksujcie je w malakserze) i połączcie je z olejem i mlekiem. Zmiksujcie. Na koniec połączcie delikatnie składniki z obu misek. Przełóżcie do foremek (mi całość mieści się w 16 sztukach).  Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Pieczcie w około 200 stopniach przez 20 minut. Proste, prawda?:) A efekty murowane. Uwielbiam ten moment, kiedy zasiadamy wszyscy nad półmiskiem pełnym jeszcze ciepłych muffinek. I nie możemy się doczekać, kiedy przestaną parzyć. Do tego dobra herbata

Zjadajcie ze smakiem i Wy!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Bananowe muffinki. Wegańska pyszność.

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej