Chałwowe kulki z 4 składników.
Szukacie pomysłu na zdrową przekąskę albo lekkie śniadanie? Jeśli lubicie chałwę, to mam dla Was pomysł!
Chałwowe kulki, które są banalne w wykonaniu. Wystarczą 4 składniki i kilka minut pracy i będziecie mogli się zajadać. Gotowi? Przyszykujcie:
10 łyżek mąki migdałowej
2 łyżki tahini
3 łyżeczki miodu
sezam lub słonecznik
Zmieszajcie mąkę, tahini i miód. Najpierw pomieszajcie je dobrze łyżką, a potem zagniećcie rękoma, tak jak ciasto. Składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć. Następnie obtoczcie kulki w sezamie lub słoneczniku. Najbardziej polecam Wam sezam, ale jak widzicie na zdjęciu, gdy nie mam go akurat w domu, korzystam z prażonych pestek słonecznika i też bardzo fajnie się to komponuje; słonecznik i tahini mają ze sobą smakowo po drodze.
Kuleczki trzymajcie w lodówce, ale przed ich jedzeniem wyjmijcie je z niej około pół godziny wcześniej.
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka