porady jak to ugryźć

Ciastka orzechowo-owsiane. Smak i zdrowie!

Ciastka orzechowo-owsiane. Smak i zdrowie!

Smutki najlepiej przeganiać domowymi wypiekami. Naprawdę! Żeby jednak nie popaść przy tym w zbędne kilogramy, bo komu to potrzebne?, to najlepiej sięgnąć po jakąś zdrową wersję wypieków, taką, która przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i najlepiej dużo błonnika (trawienie!). Jak się zapewne domyślacie, mam dla Was taką. Uratowała mi dziś mocno nadwyrężony humor, więc z czystym sumieniem polecam. Jak zwykle przepis prosty, prościutki, #nadwieleweręce. Zrobi go każdy, nawet matka dzieciom na dobrowolnej kwarantannie, co ogarnia na raz nie wiadomo ile czynności, pracuje, gotuje, sprząta, pomaga dzieciom w nauce i wszelkich innych problemach życiowych (na pewno widzieliście mema krążącego w internecie, który doskonale to wizualizuje); zresztą, nie tylko matka, także ktoś, kto nigdy w życiu nic jeszcze nie zrobił w kuchni i wydaje mu się, że to jakieś czary, to gotowanie. Nie. To nie czary, to nic trudnego, nawet Ty dasz radę. No mówię Ci.

Bardzo polecam częstować tymi ciasteczkami dzieci, bo przy okazji zjedzą masę orzechów, a przecież wiadomo, że orzechy to ho, ho, jakie zdrowe, zdrowe, zdrowiutkie i z cennymi właściwościami. A jak do tego dorzucamy mąkę owsianą i gryczaną, to już w ogóle robi się aż nieprzyzwoicie. A na ciasteczka każde dziecko chyba jest łase, więc całą masę dobra zdołamy przemycić. Zresztą, nie oszukujmy się, większość dorosłych również nie odmówi i może przy okazji trochę cennych składników wrzuci na ruszt.

Gdybyście zatem mieli ochotę, to przygotujcie:

40 gram gorzkiej czekolady 

3 łyżki orzechów włoskich

szklanka mąki owsianej

3 łyżki mąki gryczanej

1/3 masła (około 80 gram)

1/3 słoiczka masła orzechowego (około 60 gram)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ksylitolu

Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Wyjmijcie blachę i wyłóżcie ją papierem. Czekoladę zmiksujecie w blenderze z orzechami. Osobno rozpuście masło z masłem orzechowym i lekko wystudźcie. Następnie dodajcie mąkę owsianą i wymieszajcie, potem mąkę gryczaną i znów wymieszajcie, kolejno ksylitol, jajko i proszek do pieczenia i ponownie to samo. Na samym końcu połączcie ze sobą obie masy. Z tego co powstanie formujcie ciasteczka; najpierw zróbcie kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszczcie je na blasze wyłożonej papierem. Pieczcie 10 minut.

Prosto? Chyba nie zaprzeczycie? Pewnie, że tak! Smacznie? Spróbujcie sami! Jestem pewna, że docenicie.


Wszystkiego smacznego!


Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

CIASTKA ORZECHOWO-OWSIANE. SMAK I ZDROWIE!