porady jak to ugryźć

Ciastka owsiane bez cukru.

Ciastka owsiane bez cukru.

To mój trochę zapomniany przepis na szybkie ciastka owsiane. Przyznam, że kolejny raz wygląda na to, że zdrowa kuchnia jest dość niefotogeniczna. Z drugiej strony biorąc pod uwagę ten arcy zdrowy skład - ciastka te smakują naprawdę świetnie. Są doskonałym rozwiązaniem na poranny głód i idealną, sytą przegryzką w ciągu dnia. O ich słodyczy decyduje sok jabłkowy oraz żurawina, dla tych którzy jednak lubią prawdziwie słodkie ciastka polecam jeszcze 1-2 łyżeczki ksylitolu lub syropu klonowego dodanego na etapie mieszania składników. Umówmy się - zdrowe ciastko owsiane nigdy nie zastąpi dobrej czekolady, ale na Adwent idealne:) Świetne preludium do świątecznych ciastek maślanych czy cynamonowych pierników. No i najważniejsze - czas przygotowania to maksymalnie 20 minut (z pieczeniem!)

Co nam będzie potrzebne?

1 szklanka płatków owsianych/można też spróbować z orkiszowymi

1 szklanka otrąb orkiszowych

3/4 szklanki suszonej żurawiny - to jeden z naszych słodzików

1/3 szklanki słonecznika

1 szklanka mąki orkiszowej

1 jajko

1 szklanka soku jabłkowego

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

ksylitolu lub syrop klonowy

To ciastka "jednogarnkowe". Wrzucamy wszystko do jednej miski rozpoczynając od płatków. Wcześniej warto je przepłukać. Dodajemy kolejno pozostałe składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości mandarynki i delikatnie rozpłaszczamy je na blasze. Ciastka wrzucamy do piekarnika na 10-12 minut. Temperatura piekarnika to 200 stopni. I można się zajadać - prawie bezgrzesznie:)

Dorota


PRODUKTY Z PRZEPISU

Ciastka owsiane bez cukru.