porady jak to ugryźć

Ciasto sezamowe z gruszką - słodko bez cukru!

Ciasto sezamowe z gruszką - słodko bez cukru!

Pamiętam jak wiele lat temu mój pierwszy szef opowiadał mi, że ogląda z zaciekawieniem Kuchnię TV. Wtedy wydawało mi się to zadziwiające. Oglądać jak ktoś gotuje?! I je?! Nuda. Jest tyle lepszych rzeczy do roboty. Teraz już od dłuższego czasu solidaryzuję się z byłym już szefem (pozdrawiam!). To właściwie jedyny program, jaki czasem jeszcze oglądam w telewizji. Bo przecież gotowanie i jedzenie jest fajne;) Zwłaszcza w pięknej scenerii.

Dzisiaj przedstawię Wam właśnie jeden z przepisów, który kiedyś pospiesznie zapisałam oglądając tę stację. Niestety za nic nie mogę sobie przypomnieć, kto konkretnie go przedstawiał, więc ślę tylko ogólne i niespersonalizowane ukłony dziękczynne. Bo jest za co dziękować! Przepis jest idealny dla zdrowego łasucha, jakim jestem. Albo przynajmniej staram się być:) Prze-pysz-ny. Moi Drodzy, oficjalnie przedstawiam Wam ciasto sezamowe z gruszką. Słodkie, choć bez cukru. Jak się do niego zabrać? Przygotujcie:

1 szklankę mąki orkiszowej

210 gram tahini

¾ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 gruszki

1 jabłko

Mąkę przesiejcie przez sito. Zmieszajcie z cynamonem i sodą. W osobnym naczyniu zmieszajcie mokre składniki, czyli syrop klonowy i tahini. Dodajcie do nich obrane i pokrojone w kosteczkę gruszki i jabłka. Na koniec zmieszajcie delikatnie suche i mokre składniki. Pieczcie około 50 minut w 160 stopniach.

Można prościej? Chyba nie.

 

Pozdrawiam słodko,

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Ciasto sezamowe z gruszką - słodko bez cukru!