porady jak to ugryźć

Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.

Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.

Tak jak wszyscy siedzimy w domu i usiłujemy ogarniać najlepiej jak umiemy całkiem nową rzeczywistość. Co będzie w przyszłości na razie ciężko sobie wyobrazić, jedno jest pewne, nic już nie będzie takie samo. Idziemy więc do przodu dzień po dniu starając się brać to, co się dzieje takim, jakie jest i odnaleźć się w tym. Zajmujemy ręce i głowy pracą, czas mija wtedy wyjątkowo szybko. No i dużo gotujemy, starając się sprawiać sobie przyjemność dobrym, domowym jedzeniem. Co jak co, ale w czasach kwarantanny można sobie dobrze podjeść! Zabraliśmy się między innymi do wyciskania świeżych soków warzywnych i owocowych, które wszyscy bardzo lubimy. Po tej zachciance została nam jednak maasa wytłoczyn. Co z nimi robić? Przecież szkoda by było to wszystko po prostu wyrzucić do kosza. Pogrzebałam w sieci i w końcu stworzyłam na bazie różnych pomysłów swój pomysł na ich wykorzystanie. Pyszne muffinki. Wyciskacie soki? Zerknijcie, może się Wam przyda. Trzeba przygotować:

1 szklankę wytłoczyn warzywno-owocowych – u mnie były to w ¾ resztki z buraka i w ¼ z jabłka

¾ szklanki mąki gryczanej (bardzo na nią namawiam, nadaje wypiekom cudowny smak, a jest niezwykle wprost zdrowa)

¼ szklanki oleju

¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

szczypta soli

½ łyżeczki cynamonu

Zmieszajcie mąkę (najlepiej przesiejcie ją przez sito, muffiny będą wtedy bardziej puszyste; ale nie musicie, ja tego z lenistwa tym razem nie uczyniłam) , cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu zmieszajcie olej i wytłoczyny. Następnie połączcie tak powstałe masy. Pieczcie około 20 minut w 200 stopniach.

W ten sposób nic nie marnujecie, a do tego macie gotowy pyszny podwieczorek!

Wszystkiego zdrowego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Co zrobić z resztkami z wyciskarki soków, czyli zdrowe muffiny z warzyw.