porady jak to ugryźć

Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.

Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.

Domowe ciasto kojarzy mi się z leniwą niedzielą i pięknym zapachem, który wypełnia cały dom i koi skołatane po ciężkim tygodniu nerwy.  I z książeczką, którą w dzieciństwie czytała mi Mama – o placku zgody i niezgody, którego wspaniały aromat pogodził zwaśnioną rodzinę. Dlatego naprawdę lubię piec ciasta. Uważam, że to w zasadzie kompletnie odmienna kategoria niż gotowanie innych potraw. Pieczenie ciast jest o przyjemności. A komu się nie przyda trochę przyjemności? Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na czekoladową rozkosz. Ciasto pachnące gorzką czekoladą z polewą z masła orzechowego z białą czekoladą.

Co będziecie potrzebować?

150 g oleju kokosowego

2 gorzkie czekolady z zawartością kakao 70% lub więcej

3 łyżki syropu daktylowego

szklankę mleka wegańskiego

4 jajka

5 łyżek ksylitolu

2/3 szklanki mąki ryżowej

2/3 szklanki mąki owsianej

½ szklanki mąki kokosowej

1/3 szklanki mąki amarantusowej

2 łyżeczki sody

pół słoiczka masła orzechowego z białą czekoladą

100 ml mleczka kokosowego

mieszanki orzechów

Olej podgrzejcie w garnku razem z czekoladą, tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Dodajcie syrop daktylowy (ten etap możecie pominąć, jeśli chcecie mieć mało słodkie ciasto), mleko i dokładnie wymieszajcie. Jajka ubijcie dobrze z ksylitolem , tak, żeby uzyskać puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszajcie mąki z sodą. Dodajcie do nich stopniowo wystudzoną masę czekoladową i jajka z ksylitolem. Wymieszajcie delikatnie aż do całkowitego połączenia składników.

Przełóżcie do blaszki i pieczcie przez 35 minut w 170 stopniach.

W czasie kiedy ciasto się piecze macie czas na przygotowanie polewy. Pół słoiczka masła orzechowego z białą czekoladą podgrzejcie delikatnie na małym ogniu i wymieszajcie z mlekiem kokosowym. To masło jest słodkie samo w sobie, więc nie trzeba już takiej polewy niczym dosładzać. Kiedy wyjmiecie ciasto z piekarnika, ostudźcie je i nałóżcie polewę. Na końcu udekorujcie ciasto orzechami.

 

Smacznej przyjemności,

Agnieszka

 

P.S. Dziękuję za inspirację Malutko od kuchni; ten przepis powstał po modyfikacji jej propozycji.


PRODUKTY Z PRZEPISU

Czekolada i masło orzechowe - pomysł na ciasto doskonałe.