porady jak to ugryźć

Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!

Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!

Pożalę się Wam. Mam ostatnio taki czas, w którym nic za co się wezmę, nie idzie prosto. Każda najdrobniejsza nawet rzecz maśli się niemiłosiernie i po drodze występują wszystkie możliwe trudności. To aż statystycznie niemożliwe, żeby za każdym razem coś szło nie tak… a jednak! Tak właśnie u mnie to ostatnio wygląda. Problemy są wprawdzie małe i przejściowe, wiadomo, pestka z perspektywy kosmosu i tego, co w życiu WAŻNE. Tym niemniej lekko nie jest, a moja cierpliwość jest na wyczerpaniu. W takich momentach lubię zrobić sobie dobrze i wyczarować jakiś pyszny wypiek. Już samo pieczenie jest zajęciem, które koi nerwy. A oglądanie potem domowników, którzy mruczą z zadowolenia przy spożywaniu moich tworów wzmacnia pozytywne odczucia. Tym razem potrzebowałam środków specjalnych i dlatego padło na wypiek o zapachu czekolady. Chciałam endorfin!

Muffinki wyszły naprawdę IDEALNE (odrzucam skromność!).

Upieczcie sobie takie koniecznie!

Czego będziecie potrzebować?

szklanka mąki orkiszowej

łyżeczka sody

pół szklanki ksylitolu

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki mleka ryżowego

1 jajko 60 g gorzkiej czekolady

100 g oleju kokosowego

2 łyżki kakao

Rozpuśćcie olej kokosowy w garnuszku. Potem o ostudźcie. W międzyczasie przesiejcie mąkę przez sito (ja jestem leniem i czasem pomijam ten etap, ale doradzam raczej wzniesienie się na wyżyny pracowitości, bo przesianie mąki ogromnie wzmacnia późniejsze doznania smakowe). Wymieszajcie z sodą, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i kakao. Czekoladę podzielcie na 2 równe części. Jedną zetrzyjcie na najgrubszej tarce. Drugą posiekajcie nożem. Dodajcie do suchych składników i wymieszajcie.

Osobno ubijcie trzepaczką mleko z jajkiem. Gdy olej wystygnie połącznie delikatnie wszystkie składniki i wymieszajcie łyżką.

Pieczcie około 20 minut w 180 stopniach.

Zajadam muffinkę, popijam kawą i ukojona wymyślam rozwiązania wszystkich aktualnych problemów.

Wszystkiego czekoladowego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Czekoladowo-orkiszowe muffinki bez cukru. Palce lizać!