porady jak to ugryźć

Czekoladowy mus z avocado.

Czekoladowy mus z avocado.

Gdy podzieliłam się z Wami na naszym profilu FB przepisem na nutellę domowej roboty, zainspirowałyście mnie, podając swój przepis na podobne danie z wykorzystaniem avocado. Spodobało mi się bardzo! Avocado włączam chętnie do swojego jadłospisu w każdej możliwej postaci i zawsze jedząc je rozkoszuję się myślą, że przecież tak naprawdę przyczyniam się właśnie do szybszego spalania tłuszczu i wizualizuję sobie znikające fałdki na moim brzuchu. Wasz przepis na nutellę domowej roboty wypróbowałam od razu. Banan + avocado + kakao = naprawdę dobra wersja domowej nutelli. Dziękuję! Moja inspiracja tym przepisem poszła jednak dalej i skłoniła mnie do stworzenia bardzo prostego przepisu na doskonały mus śniadaniowy, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków.

Co będziecie potrzebować?

 

200 ml mleka kokosowego

1 duży banan

1 avocado

2 czubate łyżeczki dobrego kakao

2 bardzo czubate łyżeczki masła z orzechów laskowych lub migdałowego

ekspandowaną jaglankę

 

Zmiksujcie wszystkie składniki oprócz jaglanki. Możecie je zmiksować w blenderze lub tak jak ja po prostu rozgnieść (ja tak właśnie zrobiłam, bo lubię jak struktura posiłku nie jest całkiem jednolita). Dodanie masła orzechowego sprawi, że zapewnicie sobie dawkę zdrowego tłuszczu. Dla mnie to ogromnie ważne, zwłaszcza na starcie dnia! Polecam zwłaszcza masło z orzechów laskowych, nadaje musowi cudowny smak. Próbowałam też musu z masłem migdałowym – też mi smakowało, choć stawiam tę wersję na drugim miejscu podium. Na trzecim miejscu plasuje się zwykłe masło orzechowe w wersji chrupiącej – bardzo dobry standard.

Do miseczki wsypcie warstwę ekspandowanej jaglanki. Przelejcie na nią połowę musu. Na mus połóżcie kolejną porcję jaglanki.  W ten sposób zapewnicie sobie trochę zdrowych węglowodanów. Udekorujcie dowolnymi orzechami. Ja akurat miałam pod ręką orzechy włoskie, nadały się znakomicie.

Och, jak to smakuje!

Taka porcja starcza dla dwóch osób. Drugą porcję przygotowujemy identycznie jak pierwszą - wykorzystując drugą połowę musu. Można ją przygotować wieczorem, a rano tylko wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i pałaszować ze smakiem.

Mus jest słodki, a dosładza go jeszcze ekspandowana jaglanka od Kubary (słodzona melasą buraczaną). Jeśli chcecie, żeby było jeszcze ciut bardziej słodko (wersja podwieczorkowa) dodajcie łyżkę syropu klonowegochrupki orkiszowe

 

Pozdrawiam smacznie,

Agnieszka


PRODUKTY Z PRZEPISU

Czekoladowy mus z avocado.

Najbardziej lubicie

Pokaż więcej