porady jak to ugryźć

Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!

Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!

Moje dzieci już wczoraj nie mogły się doczekać Tłustego Czwartku. To jest święto, które zdecydowanie przypada im do gustu. Mnie też naszła ochota na coś słodkiego i tłustego – czasem trzeba, a co! Jak na zawołanie przypomniał mi się przepis mojej Babci. Przepis, który zrobić banalnie prosto i do którego nie potrzeba wymyślnych składników. Zmodyfikowałam tylko trochę rodzaj użytej mąki i 5 minut po moim pomyśle już wołałam moich chłopców na małe, jeszcze ciepłe pączuszki.

Jeśli nie macie ochotę dziś stać w kolejkach w cukierni albo wolicie domową odmianę pączków, to polecam Wam wypróbować ten przepis.

Czego będziecie potrzebować?

¾ szklanki mąki orkiszowej

¼ szklanki mąki kokosowej

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka soku z cytryny

200 g serka waniliowego

olej rzepakowy

cukier puder

Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz oleju i cukru. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Rozgrzejcie porządnie sporą ilość tłuszczu na patelni. Nakładajcie małą łyżeczką okrągłe kulki (to najtrudniejszy element, ja muszę jeszcze poćwiczyć kulistość moich pączków; całe szczęście, że dla smaku nie ma to żadnego znaczenia).

Smażcie po około minutę z każdej strony. Gotowe pączuszki posypcie cukrem pudrem i świętujcie Tłusty Czwartek:)

Smacznego!

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!