Ekspresowe pączki Babci Jasi - udadzą się każdemu!
Moje dzieci już wczoraj nie mogły się doczekać Tłustego Czwartku. To jest święto, które zdecydowanie przypada im do gustu. Mnie też naszła ochota na coś słodkiego i tłustego – czasem trzeba, a co! Jak na zawołanie przypomniał mi się przepis mojej Babci. Przepis, który zrobić banalnie prosto i do którego nie potrzeba wymyślnych składników. Zmodyfikowałam tylko trochę rodzaj użytej mąki i 5 minut po moim pomyśle już wołałam moich chłopców na małe, jeszcze ciepłe pączuszki.
Jeśli nie macie ochotę dziś stać w kolejkach w cukierni albo wolicie domową odmianę pączków, to polecam Wam wypróbować ten przepis.
Czego będziecie potrzebować?
¾ szklanki mąki orkiszowej
¼ szklanki mąki kokosowej
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
200 g serka waniliowego
cukier puder
Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz oleju i cukru. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Rozgrzejcie porządnie sporą ilość tłuszczu na patelni. Nakładajcie małą łyżeczką okrągłe kulki (to najtrudniejszy element, ja muszę jeszcze poćwiczyć kulistość moich pączków; całe szczęście, że dla smaku nie ma to żadnego znaczenia).
Smażcie po około minutę z każdej strony. Gotowe pączuszki posypcie cukrem pudrem i świętujcie Tłusty Czwartek:)
Smacznego!
Agnieszka