porady jak to ugryźć

Gryczane brownie z avocado i banana.

Gryczane brownie z avocado i banana.

Ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań to mus z avocado i banana

Wpadłam więc na pomysł, żeby tego połączenia wypróbować  również w cieście. Widziałam (a czasem również próbowałam) wielu przepisów na brownie z najróżniejszymi dodatkami warzywnymi, więc czemu nie spróbować i takiego?

Od razu mówię – wyszło super! Dumna jestem i blada, bo to pierwsze całkowicie i od zera wymyślone przeze mnie ciasto, do którego powstania miałam bardzo odległą inspirację w zupełnie innym gatunku rodzajowym pożywienia. Brownie jest bardzo wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie! I dajcie znać, jak Wam smakuje.

Czego będziecie potrzebować, żeby je zrobić?

1 średniej wielkości bardzo dojrzały banan (taki z bardzo już czarną skórką; jeśli użyjecie takiego pięknie dosłodzi nasz wypiek)

1 dojrzałe avocado (oj, nie jest niestety łatwo kupić dojrzałe avocado, ale naprawdę musi być takie)

3 średniej wielkości jajka

½ szklanki mleka ryżowo-kokosowego

100 g mlecznej czekolady (ja użyłam pitnej czekolady Chocolate Bush)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki kakao

150 g syropu daktylowego

1 szklanka mąki gryczanej

Czekoladę rozpuście w kąpieli wodnej. W międzyczasie zmiksujcie banana, avocado, mleko, jajka, kakao, proszek do pieczenia i syrop daktylowy. Dodajcie rozpuszczoną (delikatnie przestudzoną) czekoladę i znów zmiksujcie dokładnie. Na koniec przelejcie do osobnego naczynia i dodajcie mąkę gryczaną. Wymieszajcie już ręcznie. Pieczcie około 45-50 minut w formie wyłożonej papierem  (po 45 minutach pieczenia sprawdźcie ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli będzie suchy, wyłączcie piecyk, jeśli jeszcze odrobinę klejący się, to poczekajcie kolejne 5 minut) w 180 stopniach. 

Zajadajcie!

Dumna i blada,

Agnieszka

P.S. Na zdjęciu widać ciasto tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe i bardzo mięciutkie. Jest pyszne w takiej formie. Ale równie pyszne jest po wystygnięciu, robi się wtedy nieco bardziej zwarte, łatwiej je pokroić i idealnie nadaje się do zapakowania ze sobą na przykład do pracy. Właściwie to bardziej baton energetyczny niż po prostu ciasto. 


PRODUKTY Z PRZEPISU

Gryczane Brownie z avocado i banana