porady jak to ugryźć

Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.

Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.

Naprawdę mało jest ciast, które tak prosto się robi i które jednocześnie są tak dobre. Dlatego to jeden z moich najczęstszych wypieków. I jednocześnie jedno z moich i mojego Pierworodnego ulubionych ciast.

Przepis dostałam wiele lat temu od mojej Babci. Od tego czasu użyłam go już co najmniej kilkadziesiąt albo może nawet kilkaset razy. I oczywiście zmodyfikowałam nieco po swojemu, tak żeby uczynić je nieco zdrowszym. Między innymi zamieniłam mąkę pszenną na gryczaną. Dzięki temu nie dość, że ciasto zyskało na wartościach odżywczych, to jeszcze według mnie bardzo zyskało na smaku! Zastąpiłam również cukier o wiele zdrowszym ksylitolem.  

Jak je zrobić? Nic prostszego, przygotujcie:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka kaszy mannej

1 szklanka ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 masło

1 kg jabłek

Wymieszajcie ze sobą wszystkie suche składniki.  Następnie umyjcie i obierzcie jabłka, a potem zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki.  Wyłóżcie tortownicę papierem (staram się ze względów ekologicznych nie używać papieru przy wypiekach, ale w tym przypadku jednak bez papieru się nie obejdzie). Przesypcie połowę suchej masy do tortownicy. Następnie ułóżcie na niej równomiernie cieniutkie paseczki z niecałej połowy masła. Na to połóżcie starte jabłka, które z kolei posypcie drugą połową suchej masy. Na wierzchu znów ułóżcie równomiernie cienkie paseczki z reszty masła. Potem pieczcie przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto jest chrupkie i pyszne!



Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Gryczany jabłecznik bez cukru. Najbanalniejsze w wykonaniu ciasto świata.