porady jak to ugryźć

Kasztanowe szyszki w stylu Ferrero Rocher.

Kasztanowe szyszki w stylu Ferrero Rocher.

Dzisiaj będzie słodko. Proponuję Wam kasztanowe szyszki bazujące na kaszy jaglanej (i to zarówno tej standardowo gotowanej, jak i tej w wersji ekspandowanej) i kremie kasztanowym. Nie są tak szybkie do zrobienia jak migdałowe conieco, czy czekoladowe trufle ze względu na to, że trzeba do nich ugotować kaszę jaglaną. A to zajmuje chwilę czasu. Chyba, że tak jak ja, często macie w lodówce gotowe zapasy kaszy jaglanej. Wtedy sprawa robi się banalnie prosta.  

Mój Mąż określił te kuleczki jako zdrowszą wersję Ferrero Rocher. I coś w tym jest. To raczej podwieczorkowa słodycz niż standardowy posiłek. Ale czasem warto pokusić się o nieco słodyczy, prawda? Skuszeni? Przygotujcie:

1 szklankę ugotowanej w napoju roślinnym kaszy jaglanej (ja użyłam napoju migdałowego)

4 łyżeczki kremu kasztanowego

2 łyżeczki masła z orzechów ziemnych lub laskowego (ja musiałam użyć tego z orzechów ziemnych, bo mam uczulenie na laskowe, ale myślę, że laskowe byłoby tu najlepszym wyborem)

około 15 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej

Ugotowaną kaszę jaglaną zblendujcie z kremem kasztanowym i masłem orzechowym. Włóżcie powstałą masę na minimum godzinę do lodówki. Następnie uformujcie z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczcie je porządnie w ekspandowanej kaszy jaglanej. Zajadajcie!

Wszystkiego smacznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Kasztanowe szyszki w stylu Ferrero Rocher.