Kokosowe lody domowej roboty.
Lato. Słońce. Aż się prosi, żeby jeść lody! Oczywiście najlepiej takie domowej roboty, nie uważacie? Bo ja tak sądzę:) I dlatego mam dla Was prosty przepis na kokosowe, zimne pyszności. Przygotujcie tylko:
200 ml mleczka kokosowego (koniecznie wybierzcie takie z dużą zawartością kokosa i bez żadnych zbędnych dodatków, w składzie powinien być tylko kokos i woda)
2 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego
2 łyżeczki manny kokosowej
około 3 czubatych łyżek mąki kokosowej (uwielbiam tę mąkę między innymi za to, że można ją spożywać bez pieczenia)
Mleczko kokosowe, mannę i syrop daktylowy lub klonowy podgrzejcie na małym garnuszku aż do rozpuszczenia manny. Następnie tak powstałą polewę wystudźcie i połączcie z mąką kokosową. Tylko nie próbujcie łączyć mąki z ciepłą masą, bo mogą powstać brzydkie gluty! Taką masę przelejcie do gotowych foremek na lody. Włóżcie na kilka godzin do zamrażalnika. Chłódźcie się smakowicie!
Wszystkiego smacznego,
Agnieszka