porady jak to ugryźć

Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.

Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.

Powiem nieskromnie – ten przepis mi się udał. Wszystko jest w nim dokładnie takie jak powinno być, a babeczki są rewelacyjne w smaku i mają cudownie puszystą strukturę. Porzeczki dodatkowo idealnie przełamują słodki smak. Dlatego bez zbędnych wstępów od razu powiem Wam co zgromadzić do ich przygotowania:

1 szklanka mąki orkiszowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 łyżki kakao

100 g Laskolady

2 łyżki oleju kokosowego

½ szklanki dowolnego mleka

1 jajko

6 łyżek cukru kokosowego (lub innego)

2/3 szklanki porzeczek (ja użyłam miksu czarnych i czerwonych, ze zdecydowaną przewagą czarnych)

Zacznijcie od rozpuszczenia Laskolady i oleju kokosowego w garnuszku. Wystarczy minuta i nabierają płynnej postaci. Zostawcie do ostudzenia. W tym czasie przygotujcie porzeczki. Oberwijcie gałązki, umyjcie, potem wysuszcie. Następnie połączcie przesianą przez sito mąkę orkiszową (nie pomijajcie tego etapu, coraz bardziej się przekonuję jak niebagatelne ma on znaczenie dla wypieków) z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym i kakao. Zmieszajcie ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Wystudzoną Laskoladę i olej kokosowy połącznie z mlekiem i dodajcie do suchych składników. Wbijcie jajko. Zmieszajcie ręcznie jeszcze raz. Gdy to zrobicie, przełóżcie masę do foremek. Masa jest lepiąca i dość gęsta, więc nie jest to łatwe zadanie. Babeczki rosną jak szalone, więc napełniajcie około połowy foremki. Na wierzchu każdej z nich nasypcie porzeczek. Pieczcie w 180 stopniach przez 15-20 minut (sprawdźcie ile czasu potrzebuje Wasz piekarnik testem suchego patyczka, u mnie było to dokładnie 18 minut).

Muffinki nadają się również do jedzenia bez dodatku porzeczek. Sprawdziłam, bo moja młodsza latorośl niestety nie toleruje owoców w wypiekach i dla niego zrobiłam babeczki bez dodatków. Ale wg mnie przełamanie smaku lekko kwaskowatym owocem czyni je mistrzowskimi.

Spróbujcie sami.

Wszystkiego pysznego,

Agnieszka

PRODUKTY Z PRZEPISU

Laskoladowe muffinki z porzeczkami. Rozkosz dla podniebienia.